Доступність посилання

ТОП новини

Держбюджет-2011: Литвин розповів про «заначку» Азарова


Київ – Цього тижня Верховна Рада має затвердити державний бюджет на наступний рік. Разом із цим, урядовці вирішили відкласти розгляд проектів житлового кодексу та пенсійну реформу. Між тим, досі залишається незрозумілим, чи працюватиме в сесійній залі опозиція. Адже опозиційні фракції наполягають на розслідуванні парламентської бійки, тоді як представники більшості пропонують домовитися про подальшу співпрацю без залучення правоохоронців.

Депутати-опозиціонери поставили під сумнів свою подальшу роботу в сесійній залі.
Вимоги опозиції на погоджувальній раді виголосив лідер фракції БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко:

– кримінальне покарання учасників нападу на депутатів-опозиціонерів, які безпосередньо били людей;

– звільнення з посад міністра охорони навколишнього природного середовища Миколи Злочевського та керівника «Укрспецекспорту» Юрія Соломатіна, які також брали участь в побитті депутатів-опозиціонерів;

– припинення політичних репресій, закриття кримінальних справ, які сфабриковані винятково для політичного переслідування Юлії Тимошенко та інших представників опозиції.

У разі невиконання цих вимог фракція БЮТ-«Батьківщина» відмовляється брати участь в подальшій роботі парламенту.

Спікер розповів, як у корейському парламенті б’ються і миряться

Фракція НУНС зажадала заслухати звіт Генпрокурора з приводу побиття депутатів-опозиціонерів. «Нашоукраїнці» також поставила свої подальші дії в залежність від того, як влада відреагує на вимоги опозиції.

Між тим, лідер фракції партії регіонів Олександр Єфремов пропонує домовитися про подальшу роботу без залучення правоохоронців. Адже провладним силам також є що закинути опозиціонерам. За його словами, «розслідування треба вести з моменту блокування електрощитової, закидування парламенту шашками димовими».

Коментуючи ситуацію, спікер Володимир Литвин не виключив подальших ускладнень у роботі Верховної Ради. Посилаючись на зарубіжний досвід, він закликав парламентські політичні сили спробувати порозумітися.

«Я нещодавно був у республіці Корея, – зазначив Володимир Литвин в інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада». – Нам розповіли, що там [у парламенті] була сутичка набагато жорсткіша і активніша, ніж в українському парламенті. Але відмінність наша, що немає бажання робити висновків».

Таємниці бюджетного процесу

Що ж до роботи над проектом держбюджету, то, за словами спікера, ні в кого немає захоплення від цього документу. Проте, вважає Володимир Литвин, в уряду є можливість задовольнити деякі вимоги депутатів.

«Кабмін, коли подає бюджет, десь там у своєму «загашнику» тримає мільярд, може, два, не кажучи про це, – розповів голова Верховної Ради. – Щоб потім, погоджуючись із пропозиціями, виділяти кошти на ту чи іншу сферу. Але ж «заначка», кажучи російською мовою, вона ж не величезна».

При цьому спікер застеріг, що ті, хто найбільше критикують урядовий проект бюджету, насправді хочуть для себе найбільших преференцій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG