Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина тисне на Обаму через резолюцію про геноцид вірмен


Міністр закордонних справ Туреччини повідомив у понеділок, що прем’єр-міністр країни закликав президента США відвернути ухвалення в Конгресі резолюції щодо визнання геноциду вірменського народу.

Як сказав Ахмет Давутоглу, виступаючи в парламенті, Реджеп Тайїп Ердоган написав листа до Барака Обами з попередженням, що в разі ухвалення резолюції це пошкодить відносинам Туреччини і Сполучених Штатів Америки.

Палата представників Конгресу США планувала розглядати резолюцію вже в вівторок.

Схвалення в березні комітетом із закордонних справ Палати представників проекту цієї резолюції (з перевагою в один голос) призвело до загострення в відносинах двох країн – Туреччина відкликала свого посла з Вашингтона для консультацій, що є одним із найвищих рівнів дипломатичної конфронтації.

Резолюція в разі ухвалення мала б закликати президента і владу США називати саме геноцидом масові вбивства вірмен у часи Першої світової війни в тодішній турецькій державі – Оттоманській імперії. Але вона не була б обов’язкова до виконання і залишилася б політичною декларацією.

Схожі інциденти з планами визнання геноциду вірмен у США вже ставалися й раніше, і щоразу американська адміністрація домагалася, що резолюції схожого змісту не ухвалювали або й навіть не брали до розгляду. Востаннє це було 2007 року, тоді Анкара теж відкликала посла зі США.

Вірмени вважають, що згадані масові вбивства становлять геноцид вірменського народу, і домагаються такого визнання й від інших країн. Низка держав на різному рівні вже визнала геноцид вірмен.

Туреччина відкидає таке визначення й різко протестує проти будь-якого визнання геноциду вірмен в інших країнах.
XS
SM
MD
LG