Доступність посилання

ТОП новини

Влада знову виклала свої звинувачення проти Тимошенко


Кабінет Міністрів і Генеральна прокуратура виступили в вівторок із окремими заявами, в яких висловлюють звинувачення на адресу колишнього прем’єр-міністра, лідера опозиційної партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко у зв’язку з використанням за її перебування при владі коштів, отриманих за Кіотським протоколом.

Зокрема, в заяві прес-служби секретаріату Кабміну мовиться, що, «на жаль, попередній уряд використав ці кошти всупереч міжнародним зобов’язанням і положенням національного законодавства України».

Ці кошти мали витрачатись на реалізацію проектів, спрямованих на скорочення викидів або збільшення поглинання парникових газів, натомість їхня частина використовувалась «для фінансування поточних потреб уряду, що абсолютно не відповідає цільовому призначенню», мовиться далі в заяві.

За твердженням нинішнього уряду, на момент передачі йому влади витрачені кошти повернуті не були.

Нецільове витрачання коштів, отриманих відповідно до положень Кіотського протоколу, поставило Україну під загрозу застосування до неї фінансових санкцій та «втрати репутації надійного партнера в очах світової спільноти», заявив Кабмін.

У цих умовах чинний Кабінет Міністрів «зробив усе можливе для відновлення на рахунках уряду коштів, отриманих від продажу квот на викиди парникових газів», мовиться в заяві.

Крім того, в ній також згадано, що під час придбання гривні за рахунок коштів, отриманих у межах Кіотського протоколу, було сплачено майже 1 мільйон гривень (близько 100 тисяч євро) комісійних платежів, і це становить прямий збиток для держави.

На цих самих збитках державному бюджетові через комісійні наголосила й прес-служба генпрокуратури в своїй заяві, яку наводить агентство «Інтерфакс-Україна».

Крім того, генпрокуратура заявила, що в її провадженні перебуває кримінальна справа за фактом нецільового використання коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом, і зловживання службовим становищем посадовими особами Кабінету Міністрів та Державного казначейства, які направили ці кошти не на екологічні програми, а на позики Пенсійному фондові.

У прес-службі ГПУ запевнили, що за результатами розслідування справи буде надано належну правову оцінку всім причетним до нецільового використання коштів посадовим особам.

Генпрокуратура додала, що наразі кримінально переслідують посадових осіб Угорщини та Словаччини, які допустили аналогічні порушення та нецільове використання коштів.

Отже, мовиться в заяві, зазначені кримінальні справи «не мають жодних політичних мотивацій і розслідуються відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства, незалежно від політичної приналежності винних у скоєнні злочину осіб».

Попереднього дня, в понеділок, Юлії Тимошенко вручили обвинувачення, в якому згадано, що вона, «діючи умисно, з особистих інтересів, вирішила одноособово прийняти рішення щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення, на покриття видатків Державного бюджету України, передусім зобов’язань із виплати пенсій».

Тимошенко жодної своєї вини не визнає, називає дії влади і правоохоронців проти неї політичною розправою і перефразовує обвинувачення так, що вона «зробила великий злочин», що «заплатила пенсії під час кризи». Вона також заявляє, що всі кошти лежать на відповідних рахунках.

Журналістське розслідування в інтернет-виданні «Українська правда» уточнює, що кошти за Кіотським протоколом, використані в середині липня минулого року, вже на початку серпня були повернені на відповідні рахунки, як тільки тоді надійшов черговий транш позики від МВФ.

Видання також нагадує, що Національний банк, відповідно до законодавства, не має за мету одержання прибутку, відтак усі можливі перевищення доходів над витратами, зокрема, й від комісійних, він перераховує до того ж таки Державного бюджету, у завданні збитків якому і звинувачують Тимошенко.

Крім того, в статті згадано, що в вересні минулого року уряд Тимошенко повторив таку ж операцію з переспрямуванням коштів за Кіотським протоколом на пенсії, і саме ці кошти дійсно мусив відновлювати вже нинішній уряд, – але про цей епізод у звинуваченні проти неї не йдеться.
XS
SM
MD
LG