Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Стретович: в Україні людське життя тепер – ніщо


Володимир Стретович
Володимир Стретович

Ярина Скуратівська

Київ – Сьогодні Верховна Рада заслухає інформацію Генерального прокурора щодо оцінки конфліктних подій у парламенті. За таке рішення проголосували 300 народних депутатів. За словами голови Верховної Ради Володимира Литвина, 20 хвилин відведуть для інформації, а ще 20 хвилин – на запитання народних депутатів. Про перспективи сьогоднішніх подій у парламенті розповідає голова партії «Християнсько-демократичний союз» Володимир Стретович.

– Чи можна розраховувати на об’єктивне розслідування Генпрокуратою цієї справи?


– Навряд чи це відбудеться об’єктивно. Мені здається, сьогодні виймуть скелет із шафи і нагадають попередні події 27 квітня і ще раніше. У прокурора дуже довга пам’ять, він звертатиме увагу, що поведінка парламентаріїв не є адекватною ситуації. Але хочу зазначити, що поведінка опозиції в умовах, коли вона позбавлена впливу на будь-які процеси, це є блокування трибуни, щоб привернути увагу громадськості. А ще хочу сказати, що більше року тому, у листопаді-жовтні, тодішня опозиція, а нинішня партія влади півтора місяця блокувала трибуну через ухвалення соціальних пакетів, законів, які ні до чого не призвели, і ніхто не розблоковував трибуну.

А ще 2 місяці блокування влітку 2009 року проти вступу України до НАТО. Однак влада показує своє бандитське обличчя. Мені страшно як депутату перебувати у сесійній залі. Де є гарантія, що комусь не захочеться зацідити мені у писок і нанести якесь ушкодження для того, щоб довести свою правоту. Я закликав у зверненні до парламентаріїв: давайте припинимо функції парламенту, нехай люди оберуть у нових історичних реаліях новий парламент, тому що в усьому світі влада поділяється на три гілки влади: законодавчу, виконавчу і судову – щоб вони одна одну урівноважували . В даній ситуації ми послухаємо прокурора, він обтічно це зробить, але переконаний, що ніяких висновків із цього зроблено не буде, хоча вчора депутати з фракції «Наша Україна» написали персонально заяви про скоєння злочинів і вимагають ретельного розслідування.

– Чи можна розраховувати, що ця справа все ж матиме завершення. Адже, щоб притягти депутата до відповідальності, потрібно зняти з нього недоторканність. Чи можливо це за нинішніх парламентських розкладів?

– Це можливо, коли Партія регіонів, в якій є більшість тверезомислячих, інтелігентних, вихованих людей, зрозуміє, що треба очищатися від тванюки, в яку їх втягують такі «бійці» , які ламають щелепи і ребра, пробивають черепи народним депутатам. Це не прикрашає жодну політичну силу, не кажучи про ту, яка претендує на спеціальну, особливу місію в Україні. Хочу сказати, що дії тих, хто прорвав оборону, кваліфікуються принаймні по двох статтях Кримінального кодексу. Це посягання на життя державного діяча і злісне хуліганство, що скоєне з особливим цинізмом. Люди з такими посадами, в такому місці здійснюють такі антигромадські дії, це треба відповідним чином кваліфікувати. В історії був випадок, коли Партія регіонів відмежувалася від свого «бійця», який побив журналістів СТБ. Сьогодні треба показати приклад усій країні, що зло має бути покаране, адже безкарність породжує вседозволеність. У нашій країні людське життя перетворюється у ніщо. Стає страшно, що ти живеш у країні, де тебе може побити депутат, тебе може побити міліціонер, але це все влада. Владу треба ввести в якісь рамки. Ми можемо молитися за те, щоб прозріння найшло на рабів Божих і вони це здійснили, а інакше сподівання нема.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG