Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають владу зупинити переслідування опозиції


Українська Гельсінська спілка та Харківська правозахисна група звернулися до влади із закликом відмовитись від практики вибіркових кримінальних переслідувань представників опозиції та різкого звуження політичної свободи в Україні.

Як наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода виконавчий директор УГС Володимир Яворський, «викликає занепокоєння той факт, що кримінальні переслідування стосуються виключно представників опозиції: ідеться про порушення кримінальних справ проти Юлії Тимошенко, Богдана Данилишина та Юрія Луценка у той же час за аналогічних обставин кримінальні справи проти представників чинної влади не порушуються».

Українські правозахисники зауважують, що таку боротьбу можна було б вітати, якби це був «справді справедливий похід проти корупції та зловживань»; натомість ситуація виглядає так, ніби відбувається «розправа над опозицією». Також, за словами Яворського, «бачимо певне маніпулювання кримінальним процесом та використання кримінального судочинства для політичних цілей».

Як стверджують правозахисники, вибіркове застосування законодавства є характерним інструментом недемократичних режимів: побоюючись поразки за чесної політичної конкуренції, політичної свободи, влада у таких країнах усуває опозиціонерів за допомогою кримінального переслідування.
XS
SM
MD
LG