Доступність посилання

ТОП новини

Янукович обіцяє карати за маніпуляції з об’єктами культурної спадщини


Президент України Віктор Янукович попереджає про відповідальність за маніпуляції з об’єктами культурної спадщини і заявляє про необхідність законодавчого закріплення охоронного статусу територій, які є в списку світової спадщини ЮНЕСКО.

«Я вимагатиму суворого покарання за протиправні дії, маніпуляції об’єктами культурної спадщини. Ми наразі цю роботу проводимо разом із правоохоронними органами. І я хочу застерегти всіх – про це говорю публічно – у кого є такі плани на майбутнє», – сказав Янукович на засіданні Гуманітарної ради при Президенті України.

Глава держави звернув увагу на те, що в рамках адміністративної реформи необхідно усунути наявну в цій сфері «розпорошеність» повноважень та фінансових ресурсів, відсутність координації у діях чиновників. За словами Януковича, це негативно впливає на збереження культурної спадщини, історико-культурних заповідників, музейних колекцій.

Крім того, Президент вважає за необхідне закріпити на законодавчому рівні охоронний статус територій, що перебувають у списку світової спадщини ЮНЕСКО та їхніх буферних зон, передбачити створення при таких територіях наглядових рад із представників органів влади, державних структур з охорони культурної спадщини, громадськості, міжнародних експертів ЮНЕСКО. Глава держави також наполягає на введенні мораторію на будівництво в межах буферних зон об’єктів культурної спадщини.

Янукович також запропонував підготувати і внести найближчим часом на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до закону про охорону культурної спадщини, передбачивши в ньому статус об’єктів зі списку світової спадщини ЮНЕСКО.
XS
SM
MD
LG