Доступність посилання

ТОП новини

Японія запитує в України, куди пішли кошти від квот на викиди


Київ – Японський уряд стурбований інформацією про те, що колишній український уряд Юлії Тимошенко нібито використав не за призначенням кошти, отримані від продажу Україною Японії квот на викиди парникових газів за Кіотським протоколом. Японська сторона має намір провести аудит цих коштів. Український Кабінет Міністрів заявляє, що кошти від продажу квот повернуті на спеціальний рахунок, тоді як сама екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що не витрачала їх. Незалежні ж екологи вважають, що набагато більшою проблемою є те, що Україна досі не використала японські гроші на жоден екологічний проект.

Японські урядовці й представники бізнесу зустрілися із представниками Національного агентства екологічних інвестицій України і зажадали перевірити, як зберігаються й використовуються отримані від них кошти. Кіотський протокол, підписаний Україною, дає їм таке право, пояснив Радіо Свобода представник Посольства Японії в Україні Йосіхаро Сато.

«Ми знаємо про кримінальну справу, порушену проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко, за підозрою в нецільовому використанні коштів, отриманих від продажу Японії квот на викиди, – каже він. – Ми уважно стежитимемо за розвитком подій, оскільки співпраця у напрямку скорочення викидів важлива для обох наших держав. Українська влада запевняє нас, що ці гроші надійно захищені. Уряд та деякі японські компанії хотіли б переконатися в тому, що вони пішли на екологічні проекти».

Представник посольства не зміг відповісти, які санкції можуть чекати на Україну за нецільове використання коштів, пояснюючи це тим, що угода про продаж квот на викиди є конфіденційною.

Напередодні ввечері Кабмін України опублікував заяву про те, що попередній уряд на чолі з Юлією Тимошенко незаконно витратив частину з понад 300 мільйонів євро, отриманих від продажу квот на викиди японським компаніям. У заяві йдеться, що ці гроші, які можна було спрямовувати лише на захист довкілля, були перераховані на депозити «Укрексімбанку», переведені у гривні, зі втратою на курсовій різниці, і використані на різні поточні потреби уряду. Зрештою на цільовому рахунку лишилося близько третини від усієї суми, проте в уряді переконують, що на цей рахунок необхідні кошти вже повернули.

У Міністерстві фінансів, яке є розпорядником надходжень від Кіотського протоколу, надавати детальнішу інформацію відмовляються.

Натомість Юлія Тимошенко 22 грудня перед допитом у Генпрокуратурі щодо використання коштів від продажу квот, заявила, що закону не порушувала.

«Головне звинувачення було в тому, що екологічні гроші я використала на виплати пенсій. Якби була така потреба, я б це зробила. Але ми використовували кошти Єдиного казначейського рахунку, невід’ємною частиною якого є й кошти від реалізації Кіотського протоколу. Я вважаю, що в моїх діях не було жодного порушення закону», – сказала Тимошенко.

За словами екс-прем’єра, кошти від продажу квот залишаються на спеціальному рахунку Мінприроди і можуть бути використані на проекти зі зменшення чи поглинання парникових викидів.

КРУ не знайшло, де зникли гроші від квот?

У жовтні 2010 року використання цих надходжень перевіряло Контрольно-ревізійне управління (КРУ). Його очільник Ігор Нікола говорив, що не впевнений, куди саме надійшли ці кошти, за його словами, перевірка достеменно показала те, що Держскарбниця через Нацбанк конвертувала 200 мільйонів євро в національну валюту на суму 2,3 мільярда гривень і направила на Єдиний казначейський рахунок.

«Не може ніхто – ані Юлія Тимошенко, ані ми – сказати, що ці гроші точно пішли на Пенсійний фонд, тому що специфіка єдиного казначейського рахунку така, що ви не можете до кінця простежити витрати. Гроші туди надходять, а далі вже йдуть витрати. І це може бути необов'язково Пенсійний фонд. Гроші могли піти на витрати бюджету тощо», – зазначив Нікола.

Це відбулося внаслідок розпорядження Кабінету Міністрів №1049 від 9 вересня 2009 року, яким було змінене цільове спрямування цих коштів. А така зміна є протизаконною, кажуть у Головному контрольно-ревізійному управлінні.

Між тим, найбільшою проблемою є аж ніяк не те, що екологічні кошти тимчасово використали на інші потреби, відзначає керівник групи з питань клімату Національного екологічного центру України Ірина Ставчук.

«Переслідування екс-прем’єра на цій підставі є радше політичним. Головна проблема, що ні той, ні цей уряди за майже два роки не спромоглися вкласти гроші від продажу квот у жоден екологічний проект, спрямований на скорочення чи поглинання викидів», – підсумовує еколог.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG