Доступність посилання

ТОП новини

Український ПЕН-центр закликає звільнити затриманих у Білорусі опозиціонерів


Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу закликає білоруську владу звільнити затриманого кандидата в президенти Білорусі Володимира Некляєва та інших опозиційних політиків.

«Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу з обуренням сприйняв факт побиття й затримання білоруською владою відомого поета Володимира Некляєва, віце-президента Білоруського центру Міжнародного ПЕН-Клубу», – йдеться в заяві президента Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу Мирослава Мариновича.

За повідомленням, Український ПЕН-центр «глибоко занепокоєний» долею Некляєва, як і долею інших затриманих опозиційних білоруських політиків.

«Хартія ПЕНу передбачає імператив свободи критикувати уряди, адміністрації та інституції, і ми, що підтримуємо цю Хартію, обстоюємо право білоруської опозиції доносити своє слово до громадян своєї країни, хоч при цьому не маємо політичних преференцій і не стаємо на бік жодної з політичних груп. Ми закликаємо зупинити жорстокі репресії й гарантувати громадянські свободи всім активістам опозиції, журналістам та виборцям. Тільки дотримання законності, визнання прав опозиції і діалог з нею дозволить говорити про Білорусь як про демократичну державу», – йдеться в повідомленні.

Володимир Некляєв був жорстоко побитий під час акції опозиції в день виборів у Мінську. Його шпиталізували з черепно-мозковою травмою, проте звідти Некляєва перевезли до слідчого ізолятора КДБ.

Посол Білорусі в Україні Валентин Величко 22 грудня заявив, що екс-кандидат у президенти Білорусі перебуває на лікуванні, і йому надається необхідна медична допомога.

Внаслідок розгону акції білоруської опозиції були затримані кілька сотень людей, зокрема семеро опозиційних кандидатів у президенти, 18 журналістів. Серед затриманих – один громадянин України.
XS
SM
MD
LG