Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Угорщини: змін до закону про ЗМІ не буде


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у п’ятницю, що до ухваленого на початку тижня закону про засоби інформації не будуть вносити жодних змін.

Зміни закону, за багатьма оцінками, надто суворого, «були б характерні для країни, яка потерпає від браку впевненості в собі, ми ж не така країна», сказав він, коментуючи критичні слова щодо цього закону міністра закордонних справ Люксембургу Жана Ассельборна.

Ассельборн раніше закликав втрутитися Європейську комісію, заявивши, що цей угорський закон порушує «дух і літеру» угод про функціонування Європейського Союзу.

Він також поставив під сумнів, чи придатна тепер Угорщина до головування в ЄС, яке вона має перебрати з початком нового року.

Новий закон схвалив у вівторок парламент Угорщини в першу чергу завдяки голосам владної в країні правоцентристської партії «Фідес». Він передбачає значно розширити повноваження держави в стеженні за змістом приватних засобів інформації і в накладанні штрафів за порушення.

Відповідно до закону, зокрема, нещодавно створений орган – Рада з засобів масової інформації, яка складається саме з членів «Фідес», – отримає право штрафувати на значні суми друковані, електронні й інтернетні ЗМІ, якщо сам цей орган вирішить, що вони порушили людську гідність чи норми загальної моралі, подали незбалансоване висвітлення подій або не висвітлили суспільно значущу подію.

Проти закону висловлювалися опозиційні партії, організації на захист свободи слова і преси і представники засобів інформації.
XS
SM
MD
LG