Доступність посилання

ТОП новини

«Збудуймо флот громадою!» – заклик ветеранів ВМС України


Сімферополь – Ветерани Військово-морських Сил України ініціюють кампанію «Збудуймо флот громадою!» Відставні моряки закликали Президента, Кабінет міністрів і громадян України підтримати всенародний збір коштів для будівництва нових сучасних кораблів для вітчизняних ВМС.

Узбережжя і морські порти України не мають надійного захисту, а торгові морські шляхи – надійного супроводження. Такий висновок ветеранів українського флоту, який вони оприлюднили на останній ветеранській конференції в Сімферополі.

Мирослав Мамчак
Сучасний український флот здатний проводити лише окремі одиночні плавання кораблів, разом з тим, плавзасоби для сучасного морського бою у нього відсутні, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода капітан першого рангу запасу, прес-секретар Організації ветеранів ВМС України Мирослав Мамчак із посиланням на свої колег-фахівців.

На думку відставного офіцера, національний флот України за своєю бойовою спроможності є найслабшим серед флотів країн Чорноморського басейну, якщо не брати до уваги Грузію, яка, практично, немає своїх ВМС. Причина цього – у відсутності сучасних бойових кораблів у складі вітчизняного флоту і це вже порушує національну безпеку України, вважає Мирослав Мамчак.

Він розповів, що кілька років тому за доручення міністра оборони був розроблений проект сучасного і перспективного корабля типу «корвет», визначено завод-будівник, підписано угоди з виробниками зброї. Однак новий уряд, посилаючись на кризу, призупинив виконання кораблебудівної програми для ВМС.

Збір коштів на корвети – реальна справа?

Саме тому, ініціативна група у Севастополі, яку очолив віце-адмірал у відставці Микола Клітний, вийшла з пропозицією звернутися до керівництва держави, представників великого та середнього бізнесу і простих українців розпочати збір коштів для будівництва корветів для українського флоту і щоб цю справу взяв під свій патронат Президент України.

За словами Мамчака, історичний досвід свідчить, що в Україні завжди люди допомагали в розбудові флоту. На початку 20-го століття з ініціативи князя Кочубея українці зібрали кошти на будівництво мінних крейсерів «Україна», «Гайдамака» і «Військовий». У 1920-ті роки на народні кошти, зібрані в областях Радянської України, для Чорноморського флоту були фактично заново відбудовані ескадрений міноносець «Незаможник» і панцерний крейсер «Комінтерн».

Вже у роки незалежності, завдяки шефській допомозі всіх областей України, вдалося в короткі терміни відновити бойову готовність великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський», корвета «Хмельницький», середнього десантного корабля «Кіровоград», санітарного катера «Сокаль».

Військовий експерт, керівник аналітичного безпекового центру «Номос» у Севастополі Сергій Кулик назвав цю ініціативу відставних моряків цілком реальною. За його словами, українські громадяни відгукнуться на цю ініціативу моряків, але важливо, щоб її підтримала і чинна влада. Якщо уряд і глава держави сприятимуть цьому, то новий український корвет можна буде збудувати вже за п’ять років. До того часу, можливо, і криза закінчиться, і новий уряд буде більш адекватно сприймати безпекові питання держави, зазначає експерт.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG