Доступність посилання

ТОП новини

Кириленко: опозиція вимагає позачергового засідання парламенту


Опозиція вимагає заслухати у Верховній Раді Генерального прокурора щодо вибіркового застосування карного законодавства для політичних переслідувань. Тим часом віце-спікер Микола Томенко прогнозує нові затримання представників опозиції до Нового року і під час Різдва.

В’ячеслав Кириленко
Опозиція наполягатиме на проведенні позачергового засідання Верховної Ради до кінця нинішнього, 2010 року. Про це заявив лідер партії «За Україну!», народний депутат В’ячеслав Кириленко.

За його словами, опозиційні фракції парламенту почали збір підписів і мають намір передати їх до Верховної Ради. «Далі вже слово за керівництвом парламенту», – додав депутат.

Кириленко наголосив, що опозиція очікує на проведення цього засідання найближчими днями. «Чим швидше воно відбудеться, тим більшою може бути ефективність від нього», – заявив депутат.

Вчора фракція «Наша Україна – Народна самооборона» заявила, що ініціює збір підписів народних депутатів для скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради для заслуховування Генерального прокурора щодо вибіркового застосування кримінального законодавства з метою політичних переслідувань.

Приводом для такого кроку, як заявили у фракції, стали останні події, зокрема, затримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, побиття депутатів від БЮТ у парламенті 16 грудня.

Тоді як учора в ефірі Радіо Свобода заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко назвав проведення позачергового засідання парламенту «малоймовірним».

********
Томенко: арешт Луценка не останній

Микола Томенко
Віце-спікер парламенту Микола Томенко прогнозує, що до Нового року та під час Різдвяних свят варто очікувати на нові затримання представників опозиції.

«Я не впевнений, але складається враження, що на великі свята теж можуть відбутися певні події. Таке відчуття, що перед святом хтось зрозуміє, що треба зробити «добру» справу проти своїх опонентів. Я думаю, що це не останні арешти в контексті Нового року та Різдва Христового, а там ще і до Водохреща когось можна буде залучити до тюрми», – сказав заступник Голови Верховної Ради.

Коментуючи арешт екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, Томенко назвав його «неадекватним та необґрунтованим».

«Цілий спецзагін витрачати на те, щоб спіймати Луценка і собаку разом з ним, це зневага і до «Альфи», і до всієї системи оборони. Можна було б подзвонити, прийти до нього додому і сказати, що стурбовані тим, що він повільно читає, давай, читай швидше», – сказав Томенко.

За його словами, такі арешти дискредитують не лише правоохоронні органи та Президента, а й усю Україну.

Вчора Печерський районний суд Києва змінив міру запобіжного заходу для екс-міністра внутрішніх справ Луценка з підписки про невиїзд на взяття під варту.

Таким чином, суд задовольнив подання слідчого Генеральної прокуратури. Позиція прокуратури ґрунтувалася на тому, що обвинувачений не з’являвся до слідчого, тим самим грубо порушив вимоги, передбачені підпискою про невиїзд.

Згідно з рішенням суду, Луценко перебуватиме під вартою протягом двох місяців.

********
Кириленка допитували про події 16 грудня в парламенті

Сьогодні В’ячеслав Кириленко дав свідчення прокуратурі Києва у кримінальній справі про бійку в парламенті 16 грудня. Про це Кириленко повідомив після надання свідчень у слідчому відділенні прокуратури.

За словами депутата, він виступав як свідок у справі. Кириленко не зміг відповісти, у зв’язку із чим його викликали на допит. «Я думаю, що це машина, яка працює незалежно від того, чи є в цьому зміст… Є загальна тенденція, яка покликана зробити опозицію стриманішою у своїй поведінці у Верховній Раді», – сказав він.

Депутат вказав на наявність в Україні тиску на політиків, які мають незалежну політичну позицію.

16 грудня Верховна Рада не проводила засідань через блокування трибуни депутатами від фракції «Блок Юлії Тимошенко-«Батьківщина», які вимагали припинити кримінальне переслідування колишнього прем’єра Юлії Тимошенко.

Близько 19:30 депутати від Партії регіонів прорвалися в президію парламенту, розблокувавши її і трибуну. У результаті бійки, що виникла, шестеро депутатів від БЮТ постраждали.

У зв’язку з цими подіями прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом втручання в діяльність депутатів парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG