Доступність посилання

ТОП новини

Кримська автономія втрачає залишки економічних повноважень


Сімферополь – Кримська автономія практично втратила останні елементи бюджетної і фінансової самостійності. Кабінет Міністрів України розпорядився, щоб великі кримські платники податків зареєструвалися за межами автономії – в новоствореному Одеському спеціальному центрі Державної податкової адміністрації. Тепер кримська влада скаржиться на уряд Миколи Азарова Президенту Віктору Януковичу.

Верховна Рада Криму днями звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням не допустити ініційованого Державною податковою адміністрацією переведення з 2011 року 19 найбільших в автономії платників податків на обслуговування за межі регіону – до Одеси, де створюється спеціальний центр ДПА. Рішення про це було ухвалено у вівторок на позачерговій сесії кримського парламенту, а в четвер його має підписати спікер і лист піде до столиці, повідомили джерела у секретаріаті Верховної Ради Криму.

У документі зазначено, що в Україні передбачається концентрація великих платників податків у 7 спеціалізованих інспекціях. Майже два десятки найбільших підприємств автономії, зокрема завод «Кримський титан», Кримський содовий завод, Кримська горілчана компанія, завод «Залив» та інші будуть перереєстровані за межами півострова.

Голова постійної бюджетно-економічної комісії Верховної Ради Криму Віталій Нахлупін пояснив, що внаслідок такого переведення втрати загального бюджету Криму сягатимуть понад 700 мільйонів гривень на рік. За його словами, це не дозволить виконати доручення Віктора Януковича «з перетворення Криму на перлину України», порушить динаміку інвестиційних проектів.

Чи виживе автономія з маленьким бюджетом?

Кримський економіст, директор Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко каже, що наслідки урядового рішення для Криму будуть катастрофічними. Він пояснив, що автономії, користуючись своїми правами, отримувала до свого бюджету акциз. Тепер найбільші його платники – виробники алкоголю – підуть із Криму. Як і хімічні підприємства з північнокримських міст Армянськ і Красноперекопськ, де вони монопольно утворювали бюджет цих населених пунктів.

Андрій Клименко зауважує, що у кримської влади немає іншого виходу, як вимагати у Києва повернення найбільших платників податку, а значить, бюджетних повноважень автономії.

«Безальтернативна ситуація. Проблему цю треба вирішувати, інакше наслідки цього будуть катастрофічні для бюджету АРК і для бюджетів таких міст як Армянськ і Красноперекопськ», – зазначив експерт.

Водночас, місцева преса пише, що у випадку переведення реєстрації найбільших платників податку за межі Криму, він фінансово усе ж не втратить, адже офіційний Київ все рівно компенсує втрати через дотації і субвенції. Але така схема посилить ще більше вплив «донецької групи Василя Джарти», адже від лояльності кримської еліти цій групі залежатимуть вливання з Держбюджету.

Після зміни влади в країні деякі кримські видання прогнозували, що Партія регіонів, яка користується значною підтримкою кримських виборців, спробує обмежити повноваження автономної республіки аж до скасування автономії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG