Доступність посилання

ТОП новини

Донеччанин Джарти – найвпливовіший політик у Криму


Василь Джарти
Василь Джарти

Сімферополь – Найвпливовішим політиком Криму за підсумками 2010 року визнаний голова Ради міністрів АРК, лідер Кримської організації Партії регіонів, колишній мер Макіївки Василь Джарти. Такі підсумки традиційного щорічного опитування експертів, проведеного Кримським незалежним центром політичних дослідників і журналістів. Як повідомили у Центрі, кримський прем’єр отримав 9,7 бала з 10 можливих – це найвищий рейтинг впливовості за весь період проведення подібних опитувань з 1997 року.

Василь Джарти працює на півострові лише трохи більше як півроку. Однак експерти зазначають, що той разом зі своєю командою повністю переформатував місцеву політику, змінив і витіснив на маргінес більшість провідних кримських політиків та управлінців.

Йому вдалося виграти вибори, взяти під повний контроль парламент автономії й одноособово сформувати новий кримський уряд. Крім того, користуючись зв’язками і довірою Президента Віктора Януковича, Василь Джарти зумів також залучити до Криму значні фінансові ресурси з Держбюджету.

Все це і забезпечило йому такий високий експертний рейтинг, навіть попри те, що весь останній місяць Василь Джарти перебував на лікуванні за межами Криму.

Другим у списку впливовості опинився найближчий соратник і «права рука» Джарти – перший віце-прем’єр Павло Бурлаков. Формально найвища посадова особа автономії – голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов – лише третій з рейтингом, що значно поступається керівникам кримського уряду.

Далі у першій десятці найвпливовіших кримських політиків йдуть два силовики – прокурор і начальник кримської міліції, обидва – вихідці з Донецької області, ще два урядовці з «команди Джарти» і два місцеві високопоставлені «регіонали».

Не «донецьких» і не «регіоналів» у списку небагато

Єдиним політиком в першій десятці, який не має стосунку до Партії регіонів, виявився лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. На думку експертів, Меджліс «зумів вистояти під тиском нової влади і зберегти присутність у владних структурах, покращивши свій результат на виборах, уникнувши розколу і зміцнивши авторитет в міжнародних колах».

А до загального списку 33 найвпливовіших кримських політиків також увійшли лідер фракції «Курултай-Рух» у кримському парламенті Рефат Чубаров, колишній представник президента у Криму і голова держадміністрації Севастополя часів президентства Ющенка Сергій Куницин, лідер партії «Союз» Лев Міримський, бютівець Андрій Сенченко, комуніст Леонід Грач і голова партії «Руська єдність» Сергій Аксьонов. Але всі вони – у другій половині цього списку.

Автори опитування зазначили, що його результати не несуть для об'єктів рейтингу жодного позитивного чи негативного політичного навантаження і відображають лише точку зору експертів Кримського незалежного центру політичних дослідників і журналістів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG