Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Афганістані. Що приніс 2010 рік


Нью-Йорк – У Вашингтоні опублікували урядовий звіт з підсумками року війни в Афганістані, де збройні сили міжнародної військової коаліції на чолі з НАТО і американцями, воюють з бойовиками ісламістського руху «Талібан», що його підтримує терористична мережа «Аль-Каїда». Доповідь стверджує, що війська коаліції досягли певних успіхів, насамперед завдяки зусиллям загонів командос, які здійснюють численні рейди проти бойовиків, котрі виготовляють шляхові міни.

Білий дім не надто схильний наголошувати на успіхах у цій війні, яка триває вже понад 9 років. Черговий урядовий звіт – це, фактично, аналіз стратегічних зусиль коаліції в Афганістані. Про успіхи там говориться досить обережно.

На думку Еріка Шмідта, оглядача газети The New York Times, який читав засекречену частину доповіді, вона справляє таке враження, що автори, боячись наврочити, не педалюють переможних тенденцій у війні.

Так само стримано висловлюються генерали на афганському фронті, які з дозволу Пентагону висловлюють власну думку. Це – виняток, бо як правило власними поглядами дозволяється публічно ділитися лише полководцям.

Ось, наприклад, бригадний генерал Джозеф Бланц в інтерв'ю телемержі новин FoxNews сказав: «Ми довели, що прогрес можливий. Ми перехопили ініціативу у ключових місцевостях Афганістану. 2011-й буде роком зміцнення наших позицій. Ми повинні утримувати ініціативу, посилювати тиск на повстанців, сприяти умовам успішного переходу, який має статися у першій половині 2011 року».

Також наголошують на тому факті, що протягом останніх сімох місяців талібам не вдалося провести жодного великого теракту в Кабулі, столиці Афганістану.

«Мережа Хаггані» як вістря талібів

Генерал Джон Кемпбел, який командує військами коаліції у Східному Афганістані, заявив в інтерв»ю The New York Times, що найбільшу загрозу являє так звана «мережа Хаггані». За оцінкою генерала, ці таліби «краще фінансовані, краще вишколені. Саме вони виготовляють найефективніші міни».

На думку генерала Кемпбела, війна в Афганістані, особливо у східній, гірській частині країни є фактично війною проти клану Хаггані. Його патріарх Джалалуддін Хаггані свого часу багато в чому сприяв вигнанню радянських військ із Афганістану. Нині його син Сірахуддін керує операціями талібів і залучає до участі у війні ісламістів із регіону Перської затоки й центральноазійських країн, колишніх радянських республік.

Тактичні успіхи коаліції НАТО у війні звіт Білого дому пояснює збільшенням кількості американських військ і збільшенням операцій спецзагонів командос.

За останні три місяці було проведено 1784 операції, наслідком яких було вбито й захоплено у полон 880 талібських командирів. Війна триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG