Доступність посилання

ТОП новини

В Іспанії набув чинності новий закон проти куріння


В Іспанії в неділю набув чинності новий закон проти куріння тютюну, один із найсуворіших із ухвалених досі в низці країн.

Серед іншого, куріння повністю заборонене в барах, кав’ярнях, ресторанах, дискотеках, казино та інших публічних місцях – наприклад, і на відкритому повітрі поблизу шкіл, лікарень чи дитячих майданчиків.

Куріння далі дозволене тільки на відкритих терасах ресторанів чи кав’ярень, а також у спеціальних герметично ізольованих кімнатах для куріння, якщо ресторан обладнав таке приміщення, – але в цих кімнатах не можна ні пити, ні їсти.

За порушення передбачені штрафи, що можуть сягати від 30 євро і до 600 тисяч.

2006 року в Іспанії вже запроваджували закон про обмеження куріння, але нині вважають, що він не досяг своєї мети. Він, зокрема, забороняв курити на робочому місці, в крамницях чи в громадському транспорті. Великі ресторани чи бари мали обладнувати окремі приміщення для курців і некурців, а малі заклади могли самі вирішувати, чи дозволяти в себе куріння (і майже всі дозволяли).

За оцінками, щороку в Іспанії, де куріння дуже поширене, від пов’язаних із курінням причин умирало приблизно по 50 тисяч людей щороку, серед них до 1 тисячі кельнерів, які потерпали від вдихання чужого диму.

До 2012 року всі 27 країн-членів Європейського Союзу мусять запровадити щонайменше заборону на куріння в закритих приміщеннях.
XS
SM
MD
LG