Доступність посилання

ТОП новини

Українські кораблі повертаються у бойовий стрій


Підводний човен «Запоріжжя». Командир човна Денис Клочан
Підводний човен «Запоріжжя». Командир човна Денис Клочан

Севастополь – Флагманський корабель Військово-морських Сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний» після проведення планового поточного докового ремонту з виконанням окремих робіт повертається в стрій бойових одиниць флоту. Про це повідомив прес-центр ВМС України. Очікується, що цього року до бойових лав українського флоту нарешті увійде і єдиний підводний човен Військово-морських Сил України «Запоріжжя». Зараз, за повідомленням флотського прес-центру, він готується до післяремонтних ходових випробовувань.

Більш як 10-літній ремонт «Запоріжжя» практично завершений, каже начальник прес-центру ВМС України капітан 1 рангу Олег Чубук. 31 грудня на човні закінчився перший етап докових післяремонтних випробувань, а зараз, після доводки механізмів і виправлення недоробок, розпочинається другий, заключний.

За словами командира підводного човна капітана 3 рангу Дениса Клочана, найбільш об'ємні, трудомісткі роботи під час швартових випробувань проведені на головній енергетичній установці. Це найбільш складний, відповідальний етап. З цією метою човен був поставлений на так званий «упор», тобто своїм «носом» упирався в спеціальний пристрій. Перевірялася робота як самих дизелів, так і валопроводів, підшипників, гребних гвинтів, відповідних систем і механізмів, розповів Денис Клочан.

Підводний човен «Запоріжжя»


Чи потрібен Україні такий підводний флот?

Експерти звертають увагу, що підводному човну «Запоріжжя» понад 40 років, тож деякі мас-медіа у своїх публікаціях висловлюють сумнів, чи потрібно у його ремонт вкладати значні кошти, можливо, краще було б збудувати чи придбати за кордоном новий. Про це вже давно точиться дискусія багатьох експертів і військовиків.

Зокрема, редактор інтернет-видання «Флот-2-17» Дмитро Тимчук у ремонті «Запоріжжя» великого сенсу не бачить. Він вважає, що це лише амбіції начальства, бажання нового керівництва Міноборони України показати, що український флот його зусиллями відновлюється. За словами Дмитра Тимчука, один човен не посилить бойову міць ВМС України і доцільніше було б відгукнутися на пропозицію Німеччини, яка торік виводила зі складу свого флоту сучасніші і новіші підводні човни.

Звичайно, було б краще отримати новий підводний човен і не один, а 4-5, сказав Радіо Свобода один із офіцерів штабу ВМС України, який попросив не називати його імені. Однак, за його словами, реалії, особливо фінансові, такі, що зараз найоптимальніший варіант – нарешті відремонтувати і поставити у бойовий стрій «Запоріжжя» – човен, що дістався Україні від розподілу Чорноморського флоту колишнього СРСР.

Росіяни залишили собі найкращі і наймолодші підводні човни. Але й вони через брак фінансів торік списали один із двох човнів, так і не завершивши його ремонт, який теж тягнувся понад 10 років. А другий підводний човен «Алроса», тепер єдиний російський на Чорному морі, лише наприкінці минулого року завершив ходові випробовування теж після тривалого ремонту, розповів офіцер штабу ВМС України.

Всі фото надані прес-центром ВМС України у Севастополі


Кораблі таки ремонтуються


А «Запоріжжя», як очікується, вийде в море і завершить ходові випробовування у травні. Начальник прес-центру ВМС України Олег Чубук також повідомив, що найближчим часом завершиться ремонт корабля управління «Донбас» і той після тривалої перерви повернеться у стрій бойових одиниць українського флоту.

До речі, якість ремонту флагмана, фрегата «Гетьман Сагайдачний» за кілька місяців перевірятиметься у бойових умовах. Він знову представлятиме Україну в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля», що проводиться в Середземному морі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG