Доступність посилання

ТОП новини

Допити у «справі 9 березня» є елементом репресій – Доній


Народний депутат від НУНС, лідер студентського руху «За правду», що брав участь у 2001 році в акції «Україна без Кучми», Олесь Доній висловив в ефірі Радіо Свобода переконання, що відновлення «справи 9 березня» є «лише складовою системи політичних репресій і гвинтиком механізму залякування суспільства».

«Влада хоче показати, що усі, хто боровся проти «кучмізму» і зараз залишається в опозиції, є небезпечними, і в разі чого до них застосовуватимуть ті ж самі методи, аж до ув’язнення, як у випадку з Юрієм Луценком», – наголосив Доній.

А один із засуджених у «справі 9 березня» Руслан Зайченко підтвердив в ефірі Радіо Свобода: слідчі називають як формальний привід виклику на допит те, що у 2011 році закінчується термін давності у «справі 9 березня», а досі не завершеною є справа щодо тогочасного лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля. Саме тому, каже Зайченко, Генеральна прокуратура поновила допити учасників акції «Україна без Кучми».

Іще один із учасників подій 9 березня 2001 року, один із ініціаторів акції «Україна без Кучми» Володимир Чемерис вважає, що влада просто використала цей формальний привід, щоб залякати активних громадян.

«Справа не закрита проти Шкіля. Якщо парламент зніме депутатську недоторканність, то справу можуть довести до суду, і до цього ще когось можна прив’язати», – сказав Чемерис в ефірі Радіо Свобода.

Володимир Чемерис та Олесь Доній заявили, що бійку з правоохоронцями 9 березня 2001 року спровокували агенти спецслужб, але слідство не захотіло віднайти людей, які (це зафіксовано на відео) почали кидати каміння у міліціонерів. Ініціаторами провокації, на їхню думку, було тогочасне керівництво країни й МВС.

9 березня 2001 року біля Адміністрації Президента сталася сутичка учасників акції «Україна без Кучми» з правоохоронцями. Це стало приводом до початку першого в Україні політичного процесу. 25 грудня 2002 року Голосіївський суд Києва оголосив вирок у цій справі.

На нинішній час 8 із 9 засуджених відбули покарання. Ув’язнення уникнув Андрій Шкіль, який був обраний народним депутатом і отримав депутатську недоторканність. Його справу виділили в окреме провадження і зараз знову почали активно розслідувати.
XS
SM
MD
LG