Доступність посилання

ТОП новини

Качинський називає звіт МАКу «насмішкою над Польщею»


Ярослав Качинський, брат-близнюк загиблого в авіакатастрофі президента Польщі Леха Качинського, розкритикував поданий Росією звіт про причини трагедії. Він назвав оприлюднену сьогодні доповідь «насмішкою над Польщею».

За словами Ярослава Качинського, «у звіті однобоко, без доказів обвинувачуються польські пілоти в Польща», при цьому «багато запитань залишаються без відповіді».

Сьогодні Міждержавний авіаційний комітет у Москві назвав причиною катастрофи літака, на борту якого перебувала польська делегація на чолі з президентом країни Лехом Качинським, відмову екіпажу сідати на запасному аеродромі.

Як повідомила голова МАК Тетяна Анодіна, командир літака ухвалив рішення про посадку, незважаючи на відсутніть дозволу наземних служб у Смоленську. Крім того, екіпаж не мав достатньої підготовки для здійснення цього маневру в умовах практично нульової видимості, заявили російські експерти.

«Командир літака розумів, що приземлення за таких умов небезпечне. З іншого боку, була сильна мотивація на здійснення посадки саме на аеродромі призначення. За матеріалами технічної комісії і незалежних експертів, якщо б командир пішов на запасний аеродром, то його могла чекати негативна реакція головного пасажира», – заявила голова МАК.

Анодіна також повідомила, що МАК завершив розслідування і передає Польщі оригінали бортових самописців і фрагменти літака.

10 квітня 2010 року за умов густого туману під час посадки в Смоленську польський президентський літак розбився, загинули всі 96 пасажирів і членів екіпажу.

Попередній звіт про причини катастрофи, переданий російською стороною, польський прем’єр Дональд Туск назвав неприйнятним і вказав на помилки в ньому.
XS
SM
MD
LG