Доступність посилання

ТОП новини

Рефат Чубаров: останні вибори показали, що кримські татари підтримують Меджліс


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Сімферополь – Більшість кримськотатарських виборців на останніх місцевих виборах, що пройшли восени минулого року, підтримали кандидатів у депутати рад різних рівнів, рекомендованих Меджлісом і Курултаєм кримськотатарського народу. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров. Він повідомив, що представницький орган кримськотатарського народу підготував аналітичний звіт про представництво кримських татар у новообраних органах місцевої влади автономії.

Як повідомив Рефат Чубаров, у ради всіх рівнів автономної республіки обрано понад тисячу етнічних кримських татар. Більшість із новообраних депутатів рекомендував загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу Курултай.

Рефат Чубаров зазначає, що плани деяких можновладців із розколу національного руху провалився. «Розрахунки на те, щоб розколоти кримських татар під час виборів реалізувати не вдалося, – каже він. – Ми зберегли майже ту ж саму кількість депутатів, яка була за результатами виборів 2006 року».

За даними Меджлісу, у Верховній Раді Криму 6 кримських татар, у районних і міських радах – 123, а в селищних і сільських – 859 депутатів з-поміж кримських татар.

Разом з тим, середній рівень представництва кримських татар у представницьких органах Криму приблизно на третину нижчий, аніж його частка серед кримських виборців. Рефат Чубаров каже, що це пов’язано з тим, що кримські татари розселені по цілій автономії. Їхнє представництво було б більш адекватне до їхньої кількості за умов пропорційної виборчої системи, зауважує Чубаров.

Меджліс зміцнює позиції в радах

Про те, що висуванці Меджлісу справді отримали переважну підтримку своїх співвітчизників, свідчать цифри: у Верховній Раді АРК 5 депутатів, підтриманих на Курултаї (серед них також один етнічний українець), 2 кримських татарини, висунутих Партією регіонів і жодного представника опозиційної Меджлісу організації «Міллі Фірка».

У районних і міських радах – 101 висуванець місцевих меджлісів, лише 11 «регіоналів» і тільки 4 – активісти «Міллі Фірка». Серед депутатів сільських і селищних рад відсоток меджлісівців ще вищий.

Рефат Чубаров у своїх оцінках категоричний. «На останніх місцевих виборах, можливо, це вперше за всі роки незалежності України, опозиційні Меджлісу сили серед кримських татар отримували пряму підтримку влади – як кримської, так і центральної, – наголошує він. – Але, незважаючи на це, результати виборів свідчать, що абсолютна більшість кримських татар, які прийшли голосувати, підтримали кандидатури Меджлісу».

При цьому Рефат Чубаров зазначив, що вибори через зміну виборчої системи та дії влади були не повністю справедливими і чесними.

Представники «Міллі Фірка», яких, за твердженням Чубарова, під час виборчої кампанії підтримувала влада, наприкінці минулого року заявили, що результати місцевих виборів насправді сфальсифіковані на користь Меджлісу. Згадана заява отримала скептичну оцінку більшості місцевих оглядачів.

Днями Меджліс ухвалив рішення скликати всекримський з’їзд підтриманих Курултаєм депутатів рад усіх рівнів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG