Доступність посилання

ТОП новини

«Недоступна нерухомість»


22 роки доведеться збирати гроші пересічній українській сім'ї, якщо вона вирішить купити квартиру, заявляють експерти української консалтингової компанії «SV Development». Вони робили дослідження із розрахунку, що середня вартість квартири в Україні – 60 тисяч євро, а середній річний дохід – 2 тисячі 800 євро. При цьому мали на увазі, що охочі придбати житло змушені будуть нічого не їсти і відкладати всі гроші. Для порівняння: пересічний американець може накопичити на квартиру у США вже за 2,5 роки. Можливість придбати житло – один із показників добробуту держави. Чому статки більшості українців перетворюють таку можливість на недосяжну мрію? Які зміни в українській економіці, у соціальній сфері, а також на ринку нерухомості могли б зробити житло доступнішим?

Визначаючи доступність житла, експерти консалтингової компанії «SV Development» використовували співвідношення: вартість нерухомості порівняно з доходами населення. Йдеться про середньостатистичні доходи, середньостатистичну за вартістю нерухомість і після сплати всіх податків.

У Києві найдешевші квартири можна придбати за 40 тисяч євро. Хоча це, в основному, старі оселі з однією кімнатою, площа якої 22 квадратних метри, зауважує фахівець з маркетингу консалтингової компанії «SV Development» Сергій Костецький. Щоправда, таких квартир небагато, на них черга – близько 10 осіб на одне помешкання.

«Як показує практика, основним попитом користуються квартири до 100 тисяч доларів. Це близько 70% усіх продажів. Ми підрахували, що середньостатистична українська сім’я має накопичувати на квартиру близько 22 років. Ми брали середній дохід родини і ділили його на середню вартість житла. Але до кризи ситуація виглядала ще гіршою. Зараз вигідніші умови, щоб придбати квартиру. Тоді середня вартість помешкання у Києві була від 100 тисяч доларів і вище», – поінформував Сергій Костецький.

Вартість житла в найближчі роки зростатиме

Зараз чекати на квартиру треба в середньому 22 роки, а два роки тому – 30 років. Тобто падіння цін на нерухомість набагато суттєвіше, ніж зниження рівня зарплат під час кризи, констатує експерт Сергій Костецький. У наступні кілька років житло знову дорожчатиме, а вагомого зростання зарплат при цьому не гарантує за нинішньої економічної ситуації в Україні ніхто.

«Ціни у найближчі 3 роки виростуть відсотків на 15-20, в цьому році буде поки незначний стрибок – близько 6-7 відсотків. Але до Євро-2012 ціни неодмінно поповзуть вгору. Сумніваюсь, що доходи українців ростимуть з такою ж швидкістю. Відтак, оцей період – 22 роки, – за який українці можуть накопичити собі на квартиру – збільшиться до 30 років», – говорить Сергій Костецький.

Будівництво соціального житла – один із факторів зниження цін

Якщо ж не зводити проблему доступності житла для українців лише до умов на ринку нерухомості, то все залежить від розвитку економіки в Україні. А саме – від її стабільності, від чітких правил гри, від інвестиційної привабливості, зауважує народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян. Коли це діятиме, у держави з’явиться більше коштів і на будівництво соціального житла.

«Коли врешті-решт вже ми не будемо міняти кодекси (Податковий та інші) – інвестор піде, інвестор буде вкладати кошти в будівництво, в інші галузі господарства. І також можна передбачити якийсь відсоток від інвестування на це соціальне житло. Тобто це повинна бути серйозна державна політика. Коли це буде? Я думаю, що при добрій волі і при спільних діях парламенту, уряду, це може розпочати серйозну цільову програму, починаючи вже з наступного року», – сказав Олександр Стоян.

Має бути ініціатива самих людей плюс допомога держави

Як же суспільство має допомогти в отриманні даху над головою? Народний депутат, колишній урядовець, Сергій Терьохін вважає, що вирішення проблеми має бути і за ініціативи самих людей, і за допомоги держави.

«Мені здається, найкраще – це не роздавати. От спитайте свою маму або тата, коли вони стояли в черзі, щоб отримати якусь при Радянському Союзі квартиру, – це нісенітниця, це корупційно і треба чекати 15 років, – говорить Сергій Терьохін. – Краще, щоб молоді люди самі ввійшли в проект, за яким будується хата або квартира. А держава за рахунок наших податків зменшила вартість цієї квартири різноманітними способами. Припустимо, якщо держава дає субсидування вартості грошей, які вам даються на будівництво квартири або хати, то тоді легше. Правда ж?»

Щоб зробити доступнішим житло, треба виводити будівельний ринок «з тіні»

Якщо найшвидше у світі можна накопичити на житло у США – за 2,5 роки, друге місце за кількістю років на придбання середнього щодо вартості житла посідають домініканці – за 3,5 роки, третє – чилійці – за 4 роки.

Однією з причин такого розриву з Україною економіст Олександр Жолудь назвав становище на ринку нерухомості в останні 10 років, а саме – обмежену пропозицію.

«У першу чергу йшло стимулювання попиту. Наприклад, створювалися умови того самого кредитування для купівлі квартир, але не створювались умови для збільшення пропозиції, не створювався прозорий ринок будівництва, щоб можна було збудувати і т.д.», – зауважив економіст.

Житло в Україні можна зробити доступним навіть за нинішнього рівня зарплат, якою б складною не була економічна ситуація, говорить економіст Олександр Жолудь. Для цього треба принаймні вивести «з тіні» будівельний ринок.

«Основна проблема на сьогоднішній день для забудовників – те, що вільного входу на будівельний ринок, особливо великих міст, просто немає. Ми маємо таку ситуацію, що вони хочуть пройти, вони проходять і їм кажуть, що треба занести мільйон у цю організацію, мільйон – в ту і мільйон – в іншу. Ця система є доволі прибуткова для тих, хто на ній сидить і, звичайно, вони виступають проти будь-яких змін. Але якщо ми зламаємо цю систему, то можна буде збільшити пропозицію житла. А якщо буде збільшена пропозиція житла і буде конкуренція між компаніями, які будують житло, то ціни на нерухомість будуть ближчі до собівартості», – пояснив економіст.

Поки що ж змін на будівельному ринку України, на ринку нерухомості не простежується. Водночас умови іпотечного кредитування настільки невигідні, що навіть для родин, які мають непоганий середньомісячний дохід у 3-4 тисячі доларів, власна квартира видається рожевою мрією, яка може здійснитися через десятиліття, зазначив фахівець з маркетингу консалтингової компанії «SV Development» Сергій Костецький.

Вартість комерційної нерухомості в розвинутих державах – одна-дві середньомісячні зарплати за квадратний метр. А в Україні квадратний метр може коштувати більшості пересічних людей у великих містах майже річну зарплату. Якщо підсумувати думки різних експертів з цього приводу, то
можна вважати це об’єктивним процесом для пострадянської держави, яка, до того ж, ніяк не може вийти з економічної й соціальної кризи.

А можна вважати це вигідним владі (і нинішній, і колишнім можновладцям) – тримати людей у бідності, щоб потім можна було їх купувати на виборах подачками? Гравцям ринку нерухомості – вигідно спекулювати? Працедавцям – вигідно платити менші зарплати?
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG