Доступність посилання

ТОП новини

Президента Януковича представлятиме в Криму досвідчений управлінець-пенсіонер


Глава кримського уряду Василь Джарти і новий постійний представник Президента України в Криму Володимир Яцуба (фото прес-служби РМ АРК)
Глава кримського уряду Василь Джарти і новий постійний представник Президента України в Криму Володимир Яцуба (фото прес-служби РМ АРК)

Сімферополь – У четвер до Сімферополя прибув новий постійний представник Президента України в Криму Володимир Яцуба. Указ про його призначення Віктор Янукович оприлюднив у середу ввечері. Володимир Яцуба став ще одним некримським політиком, який отримав високу посаду в автономній республіці.

63-літній уродженець Дніпропетровська Володимир Яцуба має багатий політичний та управлінський досвід. Ще місяць тому, до змін в уряді Миколи Азарова, він був міністром регіонального розвитку та будівництва України. Те ж міністерство він очолював в уряді Віктора Януковича в 2006 році. Двічі був народним депутатом України, працював у президентській Адміністрації та очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. Зараз також є членом політради Партії регіонів.

Раніше преса писала про його любов до дорогих автомобілів та неетичні висловлювання на адресу журналістів. У нього 4 дітей і молодша більш як на 20 років дружина. Широкому загалу він відомий як жорсткий управлінець і як важковаговик української політики.

Заступник глави президентської Адміністрації Станіслав Скубашевський, представляючи нового постійного представника Президента у Сімферополі, наголосив, що Володимир Яцуба є «знаковою фігурою в державі». Сам Яцуба сьогодні заявив, що отримав від Президента завдання «допомогти провести реформи в Криму і розв’язати питання соціально-економічного розвитку автономії».

Іншим указом Віктор Янукович призначив Віктора Плакіду, який досі виконував обов’язки представника Президента, першим заступником Володимира Яцуби.

Жорстка рука Києва і противага Джарти?

У Криму дуже обережно коментують призначення Володимира Яцуби. Глава кримського уряду Василь Джарти зазначив, що Президент, надіславши до Криму такого «досвідченого державника та управлінця», вкотре підтвердив свою «особливу увагу до проблем розвитку автономії». Провладні мас-медія дружно стверджують, що Володимир Яцуба посилить кримську владу.

Разом з тим, кримський аналітик Микола Семена в інтерв’ю Радіо Свобода висловив думку, що цим призначенням офіційний Київ значно збільшив свій вплив у Криму, а з іншого боку – таким чином буде збалансовано роль Василя Джарти.

«Призначення досить сильного політика Володимира Яцуби на цю посаду говорить про те, що глава держави знову хоче бачити Представництво Президента в Криму сильним і впливовим органом влади в автономії. Як майстер управлінських рішень, який добре знає Крим, Яцуба може стати своєрідною противагою впливовому Джарти. А, можливо, згодом, як припускають деякі експерти, зможе й замінити його на кримському владному Олімпі», – вважає Микола Семена.

Водночас, Володимир Яцуба на сьогоднішньому представленні в кримському уряді заявив, що має намір «підтримувати починання Василя Джарти в автономії». Разом з тим заступник глави Адміністрації Президента Станіслав Скубашевський зауважив, що Віктор Янукович призначив своїм представником Володимира Яцубу після того, як порадився з Василем Джарти.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG