Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Львівщини захищають українських героїв – Степана Бандеру і Романа Шухевича


Львівські депутати обласної та міської рад сьогодні зібрались на позачергову сесію біля пам’ятника провідникові ОУН Степанові Бандері, 13 січня 2011 року
Львівські депутати обласної та міської рад сьогодні зібрались на позачергову сесію біля пам’ятника провідникові ОУН Степанові Бандері, 13 січня 2011 року

Львів – Львівські депутати обласної та міської рад у четвер зібрались на позачергову сесію біля пам’ятника провідникові ОУН Степанові Бандері. Так вони продемонстрували свій протест щодо рішення Донецького суду, яке набуло чинності днем раніше, про скасування звання Героя України провідникові ОУН.

Біля пам’ятника Степанові Бандері у Львові зібрались представники національно-патріотичних сил. У рішенні вони наголосили, що Адміністрація Президента діє на догоду Росії.

«Суди виконують політичні замовлення влади, правоохоронні органи стали головними знаряддями боротьби проти політичної опозиції і основним засобом побудови поліцейської держави, а Адміністрація Президента реанімує в Україні сталінізм», – ідеться в ухвалі.

Бандера і Шухевич були і будуть героями для галичан

Депутати заяили, що для мільйонів українців, попри судові рішення, Бандера і Шухевич залишаться українськими героями. На цьому наголошували Радіо Свобода і звичайні львів’яни:

– Він є герой посмертно і ним буде.

– Бандера і Шухевич були і будуть героями. У мене рідні сиділи у таборах, були репресовані, отримали по 6 і 11 років. Я це пам’ятатиму і мої діти теж.

Місцеві органи влади більший акцент робитимуть на популяризації національних героїв. До назв вулиць Степана Бандери і Романа Шухевича додадуть слова Герой України. За словами депутата Львівської обласної ради Святослава Шеремети, на Львівщині, Івано-Франківщині і Тернопільщині впорядковуватимуть місця поховань українських героїв, вояків УПА, доноситимуть історичну правду про Степана Бандеру і Романа Шухевича, про учасників визвольних змагань.

Тим часом місцеві регіонали проігнорували позачергову сесію обласної ради, назвавши її в оприлюдненій заяві «політичним мітингом». Відтак вони не бачать юридичних підстав скликати позачергове засідання, оскільки Вищий адміністративний суд не ухвалив жодного рішення щодо скасування звання Героя України Степанові Бандері та Романові Шухевичу.

23 червня 2010 року Донецький апеляційний адміністративний суд визнав недійсним указ Президента Віктора Ющенка про надання звання Героя України Степанові Бандері. Касаційну скаргу щодо цього рішення мають розглянути у Вищому адміністративному суді наприкінці березня.

Львів має пройти випробування

Український поет Ігор Калинець вважає, що чинна влада кинула виклик галичанам, але чи витримають це випробування люди, не наважився спрогнозувати.

«Та влада настільки ворожа до усього українського, що готова йти на все. У що може вилитись опір владі Києва? Важко сказати. Я взагалі скептично ставлюсь до можливостей нашого народу, – зауважує Калинець. – Бо люди втомлені і збиті з пантелику. Але, можливо, терпець увірветься, хочу в це вірити. Я думаю, що треба було б випробувати Львів і наше населення. Якщо йде наступ на все українське, встановлюється тоталітарний режим і криміналітет, то нам слід поставити питання, чи ми достойні проводити Євро-2012, демонструючи демократичність у недемократичній країні?»

Позачергова сесія облради біля пам’ятника Степанові Бандері – незвична для сучасної України форма протесту. Опозиція шукає нові, ненасильницькі форми протистояння зі владою у Києві.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG