Доступність посилання

ТОП новини

Степан Бандера – вже не Герой – прес-служба Президента


Київ – Указ Президента Віктора Ющенка від 20 січня минулого року про присвоєння провідникові Організації українських націоналістів Степанові Бандері звання Героя України рішенням суду визнаний недійсним. Про це сьогодні повідомила прес-служба глави держави. Партія «Наша Україна» розцінила це повідомлення як демонстративний тиск на суд.

Сьогодні на сайті Президента було розміщено повідомлення прес-служби голови держави: «Указ Президента України Віктора Ющенка № 46/2010 від 20 січня 2010 року «Про присвоєння С. Бандері звання Герой України» рішенням суду визнаний недійсним».

З часом там додали пояснення, що йдеться про ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду ще від 23 червня 2010 року, яка залишила без змін постанову Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року про визнання незаконним і скасування того указу і яка набула законної сили.

Тим часом у Вищому адміністративному суді України повідомили, що рішення суду про скасування указу щодо Степана Бандери «набуло сили законним чином», а подані на нього касаційні скарги поки що не розглядалися.

Влада здійснює демонстративний тиск на суд – «Наша Україна»

На повідомлення прес-служби глави держави відреагували у партії «Наша Україна». Там вважають, що сьогодні влада здійснює демонстративний тиск на суд.

«У найгірших традиціях вірнопідданського малоросійства Адміністрація Президента України вирішила публічно, на своєму сайті прозвітувати Москві про виконання її категоричних вимог – повернення до сталінських підходів у трактуванні історичної ролі лідерів українського визвольного руху», – наголошується в заяві «Нашої України».

Влада, очевидно, розуміє, наголошують у партії, що «її намагання переписати українську історію та принизити, на догоду Москві, народних героїв замовними рішеннями судів не лише налаштовує проти неї українців. Воно не має під собою правової основи... Саме тому, діючи зі властивим їм цинізмом та нахабством, представники влади намагаються вчинити публічний тиск на суддів Вищого адміністративного суду України, прозоро натякаючи своїми заявами на сайті на рішення, яке чекають від українського суду».

Засідання у справі Романа Шухевича перенесли

Вищий адміністративний суд України переніс засідання у справі за позовом до Президента України про визнання незаконним і скасування указу про присвоєння головнокомандувачеві Української повстанської армії Романові Шухевичу звання Героя України.

Сьогодні у суді повідомили, що цю справу мала розглядати колегія суддів у складі п’яти осіб. Однак сьогодні на засідання з’явились лише четверо суддів, а один захворів.

У зв’язку з тим, що колегія суддів не змогла бути сьогодні у повному складі, засідання перенесли на 16 лютого.

Позов до Президента щодо скасування указу про присвоєння Шухевичеві звання Героя України подав донецький адвокат Володимир Оленцевич – той самий, який оскаржив і нагородження цим званням Бандери.

Звання Героя України головнокомандувачеві УПА було присвоєне згідно з указом колишнього Президента України Віктора Ющенка від 12 жовтня 2007 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG