Доступність посилання

ТОП новини

Теорія «негромадянства» для «негероя» Бандери


Донецьк – Лідера Організації українських націоналістів Степана Бандеру «знову позбавили» звання Героя України. Підставу визнали ту ж саму: провідник ОУН «не був громадянином України», вирішили судді.

Трійка донецьких суддів визнала сьогодні більш слушними докази позивача, адвоката Володимира Оленцевича, про те, що Степан Бандера не був громадянином України, а отже, не має права називатись її Героєм.

Так звану теорію негромадянства використовують у більш як 50 подібних скаргах про дегероїзацію провідних українських діячів, які подані загалом по Україні. Адвокат Володимир Оленцевич, який наводить цю статистику, є позивачем у справі Степана Бандери.

Він вдоволений, що триденний процес, який тривав у донецькому суді, нарешті завершився на його користь.

«Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно дійшов висновку, що Степан Бандера, який помер у 1959 році, не є громадянином України згідно з чинним законодавством, внаслідок чого йому не може бути присвоєне звання Героя України на підставі Закону № 1549», – проголосила на засіданні головна суддя Любов Василенко. Відтоді це рішення набуло чинності.

Апелянтів не пустили на дебати


Степан Бандера (онук)
Загалом на цю справу у донецький суд надійшли 23 апеляційні скарги. Захищати честь Степана Бандери на перше засідання у понеділок з’явились вісім апелянтів, і серед них – довірена особа Степана Бандери-молодшого, онука Героя.

Більшість позивачів проти Оленцевича, в колі яких депутати, правозахисники, юристи і журналісти, приїхали у Донецьк здалеку – зі Львова, Дніпропетровська, Києва, Івано-Франківська і інших міст. Тому дебати, які відбулись на другий день, у вівторок, проводились без них, за участю лише одного апелянта з міста Селідове Донецької області Володимира Кружка.

Судді відмовили апелянтам перенести засідання на більш зручний час. Позивачі, які не були знайомі один із одним до засідання суду, припускають, що Кружко є «підставним козачком», якого використали лише для того, щоб суд пройшов без них.

Адже той цілком необізнаний у судовій практиці і вчора відмовився від участі в дебатах. «Я людина, яка в юриспруденції нульова. Вчора суд запропонував мені виступити в дебатах, так я спочатку звернувся до суду, щоб мені пояснили, що це саме таке», – сказав нині Володимир Кружко.

Адвокат: подібні справи – ганьба для України

Судді Донецького апеляційного адміністративного суду Микола Старосуд, Любов Василенко і Валентина Юрченко
Апелянти мають місяць на те, щоб оскаржити рішення донецьких суддів у Вищому адміністративному суді України. А в цей час позивач Володимир Оленцевич святкує перемогу.

Він навіть привів на тріумфальне засідання суду свого сина Едуарда. Підліток прочитав присутнім віршик:

«Я так толерантен, что даже, к примеру,
Признал бы Героем Степана Бандеру.
Но люди Бандеру считают уродом,
А кто я такой, чтобы спорить с народом?»


Апелянти обурені таким ставленням до провідного українського діяча і мають намір боротись і надалі. Втім, щоб перемогти систему українського судочинства, нащадкові лідера націоналістів, канадцю Степанові Бандері доведеться зняти рожеві окуляри, каже його довірена особа Роман Орєхов.

«Бандера, розумієте, наївна людина. Він вірить, що всі будуть його захищати, що його ніхто не образить, що Батьківщина буде стіною стояти на захист його інтересів», – каже адвокат.

Роман Орєхов вважає цю справу з дегероїзації ганьбою для української держави як такої. «Трапляються вироки судів, що є більш злочинними, ніж самі злочини», – нагадує адвокат слова французького письменника Мішеля Монтеня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG