Доступність посилання

ТОП новини

«Ре-дегероїзація у Донецьку»: Степан Бандера, частина друга


Апелянт Юрій Шеляженко (Вінниця) і позивач по справі Володимир Оленцевич
Апелянт Юрій Шеляженко (Вінниця) і позивач по справі Володимир Оленцевич

Донецьк – У Донецькому апеляційному адміністративному суді цілий день розглядали вчора апеляційні скарги 23 осіб, які не згодні з рішенням донецького суду щодо позбавлення Степана Бандери звання Героя України. Попередні суди у Донецьку і Луганську по подібних справах відбулись за відсутності відповідачів і третіх сторін. Вчора до суду з’явились вісім апелянтів, а також уповноважені представники онука Степана Бандери.

Один проти вісьмох: позивач до Президента України донецький адвокат Володимир Оленцевич вчора у суді самотою оборонявся від вісьмох апелянтів і двох представників Степана Бандери.

Другого квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним указ Президента України про надання Степанові Бандері, одному із лідерів руху за незалежність, звання Героя України. На це рішення у Донецьк надійшли 23 апеляції з різних куточків України. Серед апелянтів – колишній Президент Віктор Ющенко, Роман Орєхов, представник онука Степана Бандери, народні депутати та жителі Івано-Франківської, Рівненської, Донецької, Львівської та Дніпропетровської областей.
Засідання Донецького адміністративного апеляційного суду 21 червня 2010. Голова Донецької організації «Просвіта» Марія Олійник, апелянт адвокат Іван Макар, представник Степана Бандери Роман Орєхов


Засідання тривало понад вісім годин з короткими перервами, проте суд, незважаючи на великий резонанс і увагу до справи, вчора так і не ухвалив жодного рішення. Сьогодні о четвертій годині засідання має продовжитись.

Камінь спотикання – громадянство

Позивач по справі, адвокат Оленцевич, нагадаємо, побудував свої докази по справі на основі твердження, що Степан Бандера не був громадянином України, бо помер раніше від утворення самостійної України, і через це не має права називатись Героєм. Оленцевич навіть під тиском слів восьми апелянтів не змінив своєї думки.

Громадський діяч з Вінниці Юрій Шеляженко приводить такі докази на користь Степана Бандери як громадянина України.

«Закон не має зворотної дії в часі, тому нинішній закон про громадянство в даному випадку не можна було використовувати стосовно громадянства Бандери. Треба було застосовувати Конституцію УНР і той закон про громадянство, який діяв тоді. Крім того, громадянство є зв’язок між особою і державою. Цивільна правоздатність виникає в момент народження і зникає в момент смерті, через те неприпустимо померлу особу вважати або громадянином, або не громадянином України», – сказав на засіданні суду Шеляженко.

Апелянти вимагали долучити до матеріалів справи історично-правову експертизу на предмет громадянства Степана Бандери. Суд відхилив це. Через непрозору систему призначення суддів, на думку апелянтів, вони двічі просили суд відкликати склад суддів, втім, безрезультатно.

Чи було політичне замовлення?

Апелянти кажуть про політичне замовлення по справах із «дегероїзації». Про це, за їхніми словами, свідчать факти. Онук Степана Бандери, третя особа по справі, який мешкає в Канаді, був повідомлений про засідання 2 квітня – за два дні. Окрім того, суд не допустив на попереднє засідання частину громадськості, яка тепер виступає апелянтами.

А за справу з позбавлення геройства Романа Шухевича місяць тому у Донецьку взялась сама голова адміністративного суду Тетяна Бадахова. Втім, позивач Володимир Оленцевич відхиляє ці докази, називаючи їх «нематеріальними».

Представник онука Степана Бандери Роман Орєхов, до речі, за громадянством росіянин, який вільно володіє українською мовою, каже, що навіть поява подібних справ є неповагою до минулого і неприпустима у будь-якій державі.

«Подібні позови є настільки негідним вчинком стосовно будь-якої держави, – каже представник Степана Бандери. – Сьогодні вирішується не доля Бандери, сьогодні вирішується доля вас, панове, громадян України. Бо це судочинство, утворене, щоб захищати вас як громадян України від держави, на сьогодні плюндрується. Ці справи є лакмусовим папірцем для системи адміністративного судочинства».

«Передайте справу до Києва»

Вчорашнє засідання не обійшлося і без гумористичної нотки, на яку апелянтів спрямував стереотип про Донецьк і «донецьких».

Правозахисник з Дніпропетровська Василь Сухов сказав: «Я розумію, що апеляційний суд зв’язаний певними зобов’язаннями і живе в певних умовах у Донецьку, тому, мабуть, треба керуватись правилами мудрого Соломона і ухвалювати соломонове рішення. Можливо, не приймайте цей суд на себе, а передайте цю справу до Києва».

«Для вас це буде більш безпечно», – сказав правозахисник суддям Любові Василенко, Миколі Старосуд і Валентині Юрченко під сміх і оплески у залі суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG