Доступність посилання

ТОП новини

Василя Стуса і Володимира Івасюка можуть позбавити звання Героя України


Василь Стус
Василь Стус

Львів – Громадська організація «Гармонія і порядок» у вівторок подає перших п’ять позовів з 18 у Львівський окружний адміністративний суд про скасування звання Героя України радянському воїну Олексію Бересту, який у 1945 році підняв червоний прапор над Рейхстагом, учасниці антифашистського підпілля у Києві Тетяні Маркус, воїну –кулеметнику Михайлу Василишину, чорнобильцю-пожежнику Кузьмі Дерев’яненку, партизанці Шапіро. Це реакція на рішення донецьких окружного та апеляційного адміністративних судів, які цього місяця скасували звання Героїв двом діячам українського визвольного руху – Степанові Бандері і Романові Шухевичу.

Адвокат Дмитро Гудима повідомив Радіо Свобода, що громадська організація «Гармонія і порядок» подає позови до львівського суду, щоб привернути увагу як до абсурдності українського судочинства, так і ситуації, яка склалась з присвоєнням нагород в державі. Адже, якщо виходити з логіки донецьких судів, які у квітні позбавили лідера ОУН Степана Бандеру і головнокомандувача УПА Романа Шухевича звання Героя України через те, що вони не були громадянином України, то і президент Леонід Кучма, і президент Віктор Ющенко удостоїли високих звань 18 осіб, які теж не були громадянами України. Серед них і поет Василь Стус, і композитор Володимир Івасюк.

Указ Президента не порушує права донецького професора

За словами Дмитра Гудими, суди у Донецьку дотрималися закону «Про державні нагороди», але відкинули вимоги Кодексу адміністративного судочинства, задовольнивши позов особи, тобто донецького професора, чиї права, свободи, інтереси не порушувалися скасованим Указом президента.

За оцінкою львівського юриста, який наголосив, що їхня організація не має жодного відношення до політичних партій, рішення могло б бути законним, якщо б позивачем виступили діючий президент чи його попередник, чи рідні Бандери або Шухевича.

«Рішення львівського суду мало б бути аналогічним до донецьких. Тобто радянських воїнів, чорнобильців-пожежників, митців мали б позбавити звання Героїв України, бо вони померли ще до 1991 року, до проголошення незалежності держави. Якщо ми не отримаємо на практиці відміни цих звань, то це свідчитиме лише про одне: що донецькі суди виконали політичне замовлення, мали політичний відтінок і нічого спільного з законністю не мають. Один Указ про присвоєння звання Героя негромадянам України підписав Леонід Кучма, а решту 17 Віктор Ющенко. Має бути у цьому всьому здоровий глузд», – каже адвокат.

Подібні аргументи висуває й права партія – ВО «Свобода». У Донецький адміністративний окружний суд надійшов позов від луганського осередку свободівців про позбавлення звання Героя України Олексія Бересту, який 30 квітня 1945 підняв червоний прапор над Рейхстагом. Відповідний Указ видав у 2005 році Президент Віктор Ющенко. Позивач вказує у заяві на те, що Олексій Берест не був громадянином України, там само як і Степан Бандера, і Роман Шухевич. Адже лейтенант помер у 1970 році у Росії, задовго до проголошення незалежності України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG