Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: Україна за Януковича перестала бути вільною


Україна минулого року стала однією з лише чотирьох держав світу, які перейшли до нижчого статусу, з групи вільних держав до частково вільних, заявила сьогодні правозахисна організація Freedom House («Дім свободи»). У ній за 2010 рік одночасно знизився рівень свободи преси, відбувалися фальсифікації на виборах і дедалі більше політизувалася судова система.

До переходу України призвели також такі події після приходу до влади Президента Віктора Януковича, як намагання держави придушити громадянську активність студентів чи переслідування неурядових організацій, мовиться у щойно оприлюдненому найновішому звіті про стан свободи у світі.

Україна, яка стала вільною 2005 року, після Помаранчевої революції, досі була єдиною вільною серед післярадянських країн, не рахуючи держав Балтії. Її занепад є значним відступом у демократії в регіоні, заявили правозахисники.

Загалом, за цими даними правозахисників, минулого року значний занепад свобод відбувся, крім України, ще в 24 країнах чи територіях, і вільних країн на дві поменшало – тепер їх 87.

Поліпшення ж сталося тільки в 11. Серед цих останніх автори звіту відзначили здобутки Киргизстану, а також Грузії і Молдови.

Росію ж і Білорусь, разом із Іраном, Китаєм, Венесуелою і Єгиптом, названо авторитарними режимами, які продовжували нарощувати репресивні заходи без особливо помітного спротиву демократичного світу.
XS
SM
MD
LG