Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко відстоюватиме звання Героя для Бандери і Шухевича


Колишній Президент Віктор Ющенко відстоюватиме звання Героя України, присвоєні ним провіднику ОУН Степану Бандері та головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу. Про це заявила речник Ющенка Ірина Ванникова в інтерв’ю газеті «Україна молода».

За її словами, колишній глава держави обурений ситуацією та рішуче налаштований відстояти честь героїв. «Хоча Віктор Андрійович був цілком свідомий того, що ця влада навіть не намагатиметься прикриватися якимись національними мотивами, не вдягатиме вишиванку і не співатиме українських пісень. І це, повірте, не останнє розчарування. А щодо цієї ситуації зі званнями, то «Наша Україна» вживає всіх можливих засобів, щоб відвоювати Героїв для Бандери і Шухевича, і особисто Віктор Ющенко буде втручатися у цю неприємну і ганебну для України ситуацію», – наголосила Ванникова.

Як заявила речниця, йтиметься про відстоювання звання Героїв у судовому порядку. Вона нагадала, що юристи «Нашої України» вже подали касаційні скарги на рішення донецьких судів до Вищого адміністративного суду України.

Крім того, Ванникова заявила про «юридичний казус» у справі. Вона зауважила, що адвокат Володимир Оленцевич позивався у цій справі до інституції президентства, яка видає відповідні укази, а не конкретно до Президента Ющенка. «Це означає, що він поставив під сумнів легітимність інституту президентства взагалі. І якщо є такий правовий прецедент, то значить, можна забрати звання і в тих Героїв, яких нагородили за часiв президентства Леоніда Кучми чи Віктора Януковича. І взагалі скасувати через суд будь-який президентський указ!» – наголосила речниця.

12 січня на сайті Президента Віктора Януковича з’явилося повідомлення з нагадуванням про те, що суд іще в червні минулого року визнав недійсним указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України, і це рішення набуло законної сили. Окрім цього, з сайту глави держави зник указ про присвоєння провідникові ОУН звання Героя України.

Того ж дня Вищий адміністративний суд України мав розглядати позов донецького адвоката Володимира Оленцевича, який оскаржував і указ щодо Бандери, стосовно визнання недійсним указу Президента Ющенка про присвоєння звання Героя головнокомандувачеві УПА Романові Шухевичу, але переніс це засідання на 16 лютого.
XS
SM
MD
LG