Доступність посилання

ТОП новини

В ООН закликають до спокою в Судані після референдуму


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав у суботу населення і державні установи Судану до «спокою і стриманості», доки триває підрахунок голосів на референдумі про незалежність Південного Судану.

За повідомленнями, явка виборців на референдум, що тривав тиждень і закінчився в суботу, була висока: участь у ньому взяла більш як половина виборців регіону, і референдум, таким чином, відбувся.

Підрахунок голосів може тривати кілька тижнів.

Як очікують, мешканці регіону схвалять пропозицію незалежності Південного Судану.

Владна в центральному уряді Судану на півночі країни партія заявила ще в п’ятницю, що готова прийняти незалежність Півдня.

Але будуть необхідні переговори з таких питань, як демаркація кордону, розподіл прав на видобування нафти і приналежність одного з суперечливих районів.

Проведення референдуму в найбільшій країні Африки було передбачене мирною угодою 2005 року. Ця угода поклала край десятиліттям громадянської війни між північчю і півднем Судану, між якими існують глибокі розбіжності на релігійній (північ переважно мусульманська, південь здебільшого християнський), національній і економічній основі.
XS
SM
MD
LG