Доступність посилання

ТОП новини

У Бібліотеці української літератури в Москві пройшов третій обшук – директор


У Бібліотеці української літератури в Москві пройшов третій обшук, вилучено сервер, а директора побив співробітник міліції, заявила сама директор бібліотеки Наталія Шаріна агентству «УНІАН».

За її словами, які агентство наводить у суботу, в перебігу обшуку в п’ятницю вилучили 4 блоки комп’ютерного сервера, який обслуговує бібліотеку. Директор нагадала, що раніше вже вилучали системні блоки комп’ютерів працівників бібліотеки.

Вона також заявила, що один із працівників міліції штовхнув її так, що вона впала на підлогу. Це було «психологічним тиском, який перейшов у фізичну дію», заявила вона.

Після закінчення обшуку їй через це поставили діагноз «підозра на черепно-мозкову травму або струс мозку» і зробили висновок, що їй було завдано цілу низку травм і забоїв, через що їй оформили лікарняний, заявила Шаріна.

Директор бібліотеки назвала дії міліції «абсурдом», зокрема, й через те, що постанова на обшук була датована, за її словами, ще 27 грудня минулого року.

Вона також заявила, що працівники міліції не пустили адвоката, який співпрацює з бібліотекою, але на місце зміг пройти новий адвокат.

Наприкінці минулого року в Бібліотеці української літератури в Москві, яка є установою влади столиці Росії, вже провели кілька обшуків. Той самий відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії, який працював і цього разу, тоді, зокрема, вилучив із бібліотеки понад 50 книжок для проведення психолого-лінгвістичної експертизи, шукаючи в ній «екстремістську літературу».

Тоді Наталія Шаріна заявляла, що бібліотеку «опечатали і закрили». Пізніше з’ясувалося, що бібліотека лише на час зимових свят на вказівку управління культури Центрального адміністративного округу Москви тимчасово зупинила роботу читального та абонементного залів, щоб «не створювати незручностей» для читачів бібліотеки, поки тривають її перевірки.

12 січня, після закінчення періоду новорічно-різдвяних свят у Росії, бібліотека поновила роботу в повному обсязі.

Водночас директор бібліотеки заявила тоді, що кримінальну справу за фактом розповсюдження екстремістської літератури в бібліотеці не закрили.

По тому міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що Бібліотеку української літератури ніхто не закривав, а з неї дійсно було вилучено декілька книжок, які вивчають на предмет дотримання російського законодавства, яке, за словами міністра, «забороняє розповсюдження націоналістичних ідей».
XS
SM
MD
LG