Доступність посилання

ТОП новини

Учасники податкового Майдану заявляють про економічні репресії


Київ – Учасники податкового Майдану заявляють, що влада їх переслідує, зокрема, вживаючи методи економічного тиску. Таким чином, за словами підприємців, їх застерігають від участі у майбутніх акціях протесту. Водночас у міліції стверджують, що рейди по ринках мають на меті боротьбу з контрабандним товаром та іншими порушеннями в роботі підприємців.

У Києві пройшов черговий міліцейський рейд по ринках. Для кількох підприємців, що працюють на Дніпровському авторинку, він закінчився вилученням товару та поїздкою до міліцейського відділку.

На місці події побував і координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. Працівники ринків вже настільки налякані, що майже не захищаються від несподіваних перевірок і не особливо уважно вивчають документи візитерів, розповів він Радіо Свобода.

«Були люди в цивільному, які вилучали майно і забирали з собою людей, що здійснювали торгівлю. Хто вони такі – вони не представилися і дуже швидко зникли. Тут є два варіанти. Або це не були працівники міліції, або вони діяли не у рамках закону», – заявив Данилюк.

За один рейд вилучено товару на три мільйони гривень – міліція

У міліції підтвердили, що перевірку проводили співробітники міліції з Дніпровського районного відділу боротьби з економічною злочинністю. Водночас, про переслідування конкретних осіб не йдеться, оскільки відбуваються планові заходи щодо боротьби з порушеннями у роботі підприємців, запевнив Радіо Свобода речник київської міліції Володимир Поліщук.

«Це контрабандним товаром торгують. Без певних документів, без сертифікатів. Не зрозуміло, з яких країн воно приїхало. Чи пройшло якусь перевірку відповідних контролюючих органів, навіть, санепідемстанції. Тільки на ринку «Петрівка» на понад 3 мільйона гривень вилучено. На 500 тисяч – контрафактні аудіовізуальні твори, і на решту суми – це хутряні вироби різноманітні. Без документів, з порушенням закону», – зазначив Поліщук.

«Наїзди», щоб не було другого Майдану – підприємець


Працівників Дніпровського ринку за кілька годин відпустили, і вони повернулися на робочі місця. Утім, після розмови з правоохоронцями у підприємців з’явилося стійке небажання робити заяви для преси, розповідати, де і про що з ними говорили і, навіть, називати свої імена.

«Спеціально роблять, щоб другого Майдану не було, наїзди ці», – сказав один із підприємців у відповідь на обіцянку зберегти інкогніто.

Частина організаторів податкового Майдану вважає, що заяви про політичне переслідування підприємців шляхом перевірок та конфіскацій є перебільшенням. Навряд чи ідея повальних перевірок ринків належить Президентові, це походить від чиновників значно нижчого рівня, зауважив представник Національної координаційної ради підприємців України Володимир Дорош.

«Були незаплановані перевірки, випадки є, але наші колеги констатують, що це може бути «косінням бабла», що не у всіх випадках воно є як переслідування», – припустив Дорошенко.

Відбувається залякування, щоб підприємці не брали участі в акції 22 січня – активіст

На Дніпровському ринку, останньому з перевірених, запевнили, що жодних хабарів міліція не вимагала, і, навіть, не натякала на подібне. Натомість, більша частина підприємців, що позбулися свого майна – це люди, які виходили на майдан Незалежності протестувати проти Податкового кодексу, каже підприємець, активіст руху «Спільна справа» Вадим Мамедов.

«Я вважаю, що відбувається залякування людей різними способами, щоб вони не брали участі в акції 22 січня. Такої жорсткої перевірки ми давно не бачили. Такого давно не було, щоб така була жорстка перевірка з конфіскацією товару», – наголосив він.

22 січня в Україні відзначають День соборності. На цей день опозиційні політичні сили запланували низку заходів, зокрема, мітинг на Софійській площі у Києві. До цієї акції протесту проти політики чинної влади планує приєднатися і більша частина підприємців, котрі брали участь у податковому Майдані.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG