Доступність посилання

ТОП новини

Українцям пропонують пояси для схуднення … гаманців


Київ – Українці дедалі частіше стають жертвами шахраїв, які пропонують їм неякісні товари за завищеними цінами, котрі рекламують у ЗМІ. Передовсім це стосується товарів для здоров’я, повідомляють експерти. У Міністерстві внутрішніх справ, у Міністерстві охорони здоров’я і в Нацраді з питань телебачення та радіомовлення вказують на те, що можливості держави припинити такі шахрайства обмежені. Втім, українці самі можуть захистити себе від обману, наголошують урядовці.

Мешканець Херсону Микола Стадник побачив телевізійну рекламу поясів для схуднення «Вейст Белт», та зателефонував за вказаним у рекламі київським телефоном. Консультант, яка не назвала ані свого прізвища, ані назви та адреси своєї фірми, близько години розповідала про переваги поясів для схуднення, не називаючи їхньої ціни.

Коли виявилося, що пояси коштують від 2 до 4 тисяч гривень, Микола Стадник відмовився їх купувати. Однак, як він розповів Радіо Свобода, цього було недостатньо.

«Я відмовився, сказавши, що для мене це дуже дорого. Однак вони дізналися мій домашній номер, телефонують та погрожують, що будуть стягати з мене 800 гривень штрафу, нібито через те, що внесли інформацію про продаж мені поясу до своєї бухгалтерської звітності!» – обурюється Микола Стадник.

Він вважає, що став жертвою шахраїв. Інша його землячка, Анфіса Зикова, повірила консультантові та погодилася придбати пояс через службу кур’єрської доставки. Виявилося, що він не працює, однак повернути свої кошти мешканка Херсону не змогла.

Шахраї називають себе підрозділом МОЗ

Кореспондент Радіо Свобода зателефонував за тим самим телефоном, що й Микола Стадник та Анфіса Зикова. Ситуація повторилася. Консультант, яка назвала себе Анною Сергіївною, відмовилася назвати вихідні дані компанії. Також вона заперечила можливість штрафів за відмову купити пояс для схуднення. Натомість заявила, що представляє центр корекції фігури, який нібито є підрозділом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та сертифікує всі товари для схуднення в Україні.

«Пояси коштують від однієї до 14 тисяч гривень, комплектацію ми добираємо індивідуально, – сказала вона. – Для вас, виходячи з названих вами біометричних характеристик, він коштуватиме 4 тисячі гривень. Але якщо ви замовите його прямо зараз та запропонуєте замовити його іншим (погодитеся стати так званою живою рекламою), то він коштуватиме 2100 гривень».

Фірма, що продає пояси, працює через посередника. Той, хто набирає номер, вказаний у рекламі – потрапляє до фірми, що надає інформаційні послуги бізнесу. Її секретар обіцяє переадресувати звернення до консультанта, який завжди набирає замовника сам. Імовірно, таким чином продавці поясів страхують себе від аудіо запису розмови із боку клієнта, та від дзвінків обурених покупців чи контролюючих органів, говорить правозахисник Владислав Андрющенко.

Радіо Свобода з’ясувало, що такі ж пояси у спеціалізованих крамницях Києва, із письмовою гарантією та сертифікатами якості, коштують від 60 до 300 гривень.

Контролювати рекламу і продаж товарів для здоров’я урядові важко?


Коли інший представник Радіо Свобода попросив консультанта прокоментувати спроби продати пояс та погрози на адресу Миколи Стадника, вона стала заперечувати приналежність її фірми до МОЗ та факти вимагання грошей за відмову від купівлі її товару.

«Звісно, кур’єр витрачає кошти, щоби доставити товар. І якщо від нього відмовляються – він намагатиметься домовитися, щоб йому відшкодували витрати. Але ж Микола Стадник не маленький хлопчик, знає свої права! Якщо він не отримав товару, не заплатив за нього грошей – ніхто нікому нічого не винен!» – заявила консультант із продажу поясів «Вейст белт».

У Міністерстві охорони здоров’я відзначають, що пояси не проходять контролю як медичні засоби, санепідемслужби лише перевіряє їх на безпеку для довкілля та людини. Окрім того, МОЗ не має важелів для виявлення шахрайства у цій сфері, цим займається міліція, повідомили у прес-службі відомства.

Прес-секретар київської міліції Володимир Поліщук пообіцяв розслідувати діяльність фірми, що продає пояси для схуднення.

«До нашого управління боротьби з економічною злочинністю надходять скарги людей, які придбали дорогі та неякісні товари для здоров’я, – сказав представник МВС. – Такі заяви ми реєструємо, проводимо перевірки, ми порушуємо кримінальні справи проти організацій, які надсилали свої товари поштою».

Володимир Поліщук наголошує, що шахраїв вкрай важко притягнути до відповідальності, якщо людина сама погодилася придбати цей товар.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення також не має важелів впливу. Заступник голови ради Лариса Мудрак прокоментувала ситуацію для Радіо Свобода так: «Національна рада може у спілкуванні з керівниками теле- та радіокомпаній закликати ЗМІ позбутися недоброякісної реклами, і пояснювати, чому це потрібно зробити. Карати за недоброякісну та неправдиву рекламу ми не маємо права, лише в координації з іншими державними контролюючими органами ми можемо це робити».

Лариса Мудрак відзначає, що ліцензії компаній, які рекламують товари для здоров’я, та інші дозвільні документи може перевіряти МОЗ та Держспоживстандарт. Однак зміни, запроваджені адмінреформою, дещо обмежують можливості такого контролю, відзначають у Нацраді з питань телебачення та радіомовлення.

Правозахисник: боротьба із власною дурістю – найкращий захист


Правозахисники, які допомагають потерпілим від подібного шахрайства, кажуть, що в Україні обдурювання покупців товару для здоров’я сягає декілька тисяч випадків на рік. Вони радять покупцям самим дбати про свою безпеку.

«Шахрайство буде доти, доки є дурість. Тому ми боремося саме з нею. Вчимо людей не купувати товарів невідомого виробника, та коли продавець не називає своїх вихідних даних чи пропонує кур’єрську доставку. Бо це не дає можливості повернути собі гроші, якщо товар виявиться неякісним. Купуючи, подумайте, як захистити свої права в разі невдачі», – говорить голова товариства захисту прав споживачів «Закон» Владислав Андрющенко.

Правозахисник відзначає, що саме продаж товарів для здоров’я та для схуднення зокрема є найбільш улюбленою сферою діяльності шахраїв, оскільки люди в Україні традиційно витрачають на своє лікування значну частину власних доходів, а зайва вага – є дуже поширеною у державі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG