Доступність посилання

ТОП новини

Відбулася четверта інавгурація Лукашенка. Чи остання?


Інавгурація Олександра Лукашенка на четвертий термін президентства в Білорусі, Мінськ, 21 січня 2011 року
Інавгурація Олександра Лукашенка на четвертий термін президентства в Білорусі, Мінськ, 21 січня 2011 року

Мінськ – У Мінську пройшла інавгурація Олександра Лукашенка на четвертий термін президентства в Білорусі. Лукашенко отримав право керувати Білоруссю до 2016 року – загалом це буде понад два десятиліття відтоді як білоруси вперше його обрали у 1994-му. Західні держави церемонію проігнорували.

Чотири канали білоруського телебачення транслювали у прямому ефірі, як президент Лукашенко їхав у кортежі на церемонію інавгурації порожніми мінськими проспектами, як він виходив із броньованого «Мерседесу» з позашлюбним сином Колєю, читав присягу та урочисту промову.
Четверта інавгурація Лукашенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, спікер верхньої палати парламенту Анатолій Рубінов та православний митрополит Філарет гаряче вітали Лукашенка з обранням та наголошували, що він виграв у «вільних виборах». Дві з половиною тисячі звезених із усієї Білорусі гостей церемонії слухали ці вітання стоячи.

Єдину фразу по-білоруськи на цій церемонії промовив сам Лукашенко – це була його присяга, яку він виголосив хриплим голосом. «Заступаючи на посаду президента Республіки Білорусь, урочисто клянуся вірно служити народові Білорусі, поважати та охороняти права і свободи людини», – промовив Лукашенко.

В інавгураційній промові Лукашенко вкотре заявив, що ліміт революцій для Білорусі вичерпано і попередив своїх ворогів за кордоном: не роздмухуйте пожежу в сусіда, а то вогонь може перекинутися і на ваш дім.

«Вірус кольорових революцій вражає тільки слабі країни, чий державний механізм вимотаний економічними та соціальними проблемами, а влада залишається у конфронтації з населенням. Жодні майдани та площі нашому суспільству не загрожують», – заявив Лукашенко.

Лукашенко в Палаці, опоненти – у в'язниці

Чотири опозиційні суперники Олександра Лукашенка на момент його інавгурації перебували у в’язниці КДБ, протягом трьох тижнів до них не пускають адвокатів, їм дозволили переслати до рідних лише по одному листу.

На знак протесту проти фальсифікації підсумків останніх виборів президента Білорусі та розгортання кампанії масових репресій, всі посли країн ЄС та США, акредитовані в Мінську, проігнорували помпезну процедуру інавгурації Олександра Лукашенка. Український посол у Мінську Роман Безсмертний теж на церемонію не пішов.

Колишній голова Верховної ради Білорусі Мечислав Гриб, який проводив першу інавгурацію Олександра Лукашенка у 1994 році, зазначає: «Сьогодні на мій погляд була інавгурація не президента, а якогось царя. Немає тої відкритості та скромності, яка була раніше і яка була кращою, ніж ця прикрашена та начепурена маніфестація».

На питання, скільки ще інавгурацій буде в Олександра Лукашенка, Мечислав Гриб не зміг відповісти: «Все в руках Божих», – сказав він.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG