Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент готує резолюцію щодо Білорусі


Єжи Бузек
Єжи Бузек

Прага – У Брюсселі в Європейському парламенті відбуваються останні консультації перед вирішальним голосуванням з білоруського питання у четвер. Очікується, що резолюція засуджуватиме придушення протестів та закликатиме до проведення повторних виборів.

Білоруське питання стало небувалим об’єднуючим чинником у Європарламенті. Парламентарі нині обговорюють останні зауваження до проекту резолюції, який планують подати спільно ліберали, соціалісти, право-центристи і консерватори. Кожна з депутатських груп досі працювала над окремим проектом, які зараз зводяться до спільного знаменника для голосування, запланованого на четвер, 20 січня.

В усіх проектах резолюції засуджується придушення протестів опозиції та арешти серед активістів. Раніше, під час обговорення цього питання в Комітеті з закордонних питань Європейського парламенту, його голова Єжи Бузек заявив, що серед головних вимог до президента Олександра Лукашенка буде випустити політичних в’язнів.

«Головним пріоритетом буде вимога до влади звільнити усіх активістів, які залишаються під вартою, і припинити судове переслідування проти 31-го активіста, яким інкримінують важкі злочини», – зазначив Єжи Бузек.

У текстах проектів також ідеться про заклик про проведення повторного голосування на виборах президента Білорусі, бо вибори 19 грудня, на яких перемогу, за офіційними даними, ще раз здобув нинішній лідер країни Олександр Лукашенко, міжнародні спостерігачі визнали такими, що не відповідають міжнародним демократичним стандартам. Проекти крім цього одностайно закликають Мінськ відновити роботу офісу Організації з безпеки та співпраці в Європі, яка займається спостереженням за проведенням виборів.

Також у проектах резолюції Європарламенту щодо Білорусі буде заклик до підтримки громадянського суспільства та надання стипендій для білоруських студентів для навчання у Європейському гуманітарному університеті. Цей університет було відкрито у Вільнюсі спеціально для студентів, яких виключають із білоруських університетів за політичну діяльність.

Розбіжності у тактиці, але не у стратегії

Європейські ліберали і право-центристи з Європейської народної партії (ЄНП) хотіли б вимагати від урядів європейських країн запровадження економічних санкцій проти режиму Лукашенка. Ліберали пропонують націлені санкції проти державних компаній. ЄНП пропонує припинення всієї фінансової міжнародної підтримки по лінії Міжнародного валютного фонду та Європейського інвестиційного банку.

А соціалісти та демократи пропонують припинити всі контакти на вищому рівні з білоруським керівництвом і запровадження заборони на видачу віз білоруським політикам і чиновникам, причетним до останніх репресій.

Резолюція, якщо її ухвалять у четвер, матиме символічний характер, але вона намітить курс, яким рухатимуться у стосунках із Мінськом європейські інституції. Очікується, що вже на своїй зустрічі 31 січня європейські міністри закордонних справ ухвалять перший практичний крок щодо Мінська – заборону на видачу віз білоруським керівникам.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG