Доступність посилання

ТОП новини

25 книг від Президента


Ситуація з Бібліотекою української літератури в Москві перебуває під особистим контролем Президента України Віктора Януковича. Про це посол України в Росії Володимир Єльченко заявив сьогодні на церемонії передачі бібліотеці 25 книг із особистої колекції Президента України. У свою чергу, російські чиновники, присутні на церемонії, запевнили, що бібліотеку не закриють.

«Коли 17 січня я зустрічав Президента в Новосибірську, де його літак здійснював технічну посадку, перше питання, яке було поставлено: «Як справи в нашій бібліотеці?», – сказав посол України в Росії Єльченко.

Він запевнив, що Президент особисто цікавиться і стежить за тією ситуацією, оскільки розуміє, яке значення має цей об'єкт для наших двосторонніх відносин. Він зачитав листа від Президента України до працівників бібліотеки, а також зазначив, що серед переданих книг – чимало щойно виданих.

Врегулюванням ситуації займаються федеральні органи

Врегулюванням ситуації навколо Бібліотеки української літератури в Москві займаються на федеральному рівні. Про це сьогодні в Бібліотеці української літератури заявила заступник мера Москви в уряді Москви Людмила Швецова.

«Найвищі керівники всіх інстанцій федеральних, які мають відношення до розбору цієї ситуації, тримають її під контролем. Жодне рішення не буде віддано на відкуп лінійному виконавцю слідчої процедури», – запевнила Швецова.

Вона зазначила, що слідчі органи працюють у своєму режимі й підпорядковуються Президенту Росії. «Ми не будемо сьогодні раніше, ніж потрібно, давати оцінки слідчим діям», – сказала Швецова.

На тому, що Бібліотека української літератури в Москві функціонуватиме і розширюватиметься, наголосив сьогодні в бібліотеці статс-секретар – заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін.

«А всі ті події й, дозволю назвати м'яким словом «непорозуміння», на цьому шляху, які відбулися, можуть відбутися – для цього існує державна влада, щоб розібратися із ситуацією, – щоб люди, які скучили за сенсаційністю й негативною гостротою у відносинах, не отримували негативного підживлення», – сказав Карасін.

На його думку, судячи з того інформаційного вибуху в українських ЗМІ, до якого призвели події навколо Бібліотеки української літератури в Москві, «люди лише й чекали сигналу».

При цьому Карасін вважає, що сторони зуміли не дати «розростися раковій пухлині».

14 січня у Бібліотеці української літератури в Москві відбувся вже третій за рахунком обшук, у ході якого було вилучено сервер, а її директора побив співробітник міліції. Російські правоохоронці, як і в попередніх випадках, шукали в бібліотеці «екстремістську літературу».

Події навколо Української бібліотеки в Москві обурили українську громадськість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG