Доступність посилання

ТОП новини

До Євро-2012 Польща встигне спорудити стадіони й летовища – уряд


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Варшава – Упродовж останніх днів поляки почули низку звітів польських високопосадовців та експертів про те, наскільки Польща готова до проведення Євро-2012. Таким чином у Польщі відзначили 500 днів до початку європейського футбольного чемпіонату. Польський уряд запевняє, що країна впоралася з головними завданнями, визначеними програмою підготовки до Євро-2012.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск не приховує задоволення. На стадіоні у Ґданську, де тривають завершальні будівельні роботи, він заявив, що полякам вдалося реалізували головні завдання, пов’язані з підготовкою до європейського чемпіонату з футболу.

«Сьогодні, коли ми підбиваємо підсумки, що саме вдалося зробити за 500 днів перед Євро-2012, можемо впевнено ствердити, що встигнемо завершити такі ключові об’єкти, як стадіони й аеропорти. Сьогодні нема жодних побоювань, що ми не встигнемо спорудити ці об’єкти, а отже ніщо не загрожує проведенню чемпіонату Європи», – зазначив Дональд Туск.

Водночас він визнає, що не все із запланованого вдасться здійснити до початку чемпіонату. Зокрема, поляки не встигнуть спорудити швидкісні автомагістралі, котрі мали б з’єднати ті міста, де відбуватимуться футбольні матчі. Польський прем’єр пояснює такий стан речей світовою фінансовою кризою.

«Ми не приховуємо того, що з огляду на фінансову кризу останні два роки були для Польщі досить важкими. Тож, щоб не заглядати до кишені пересічних громадян, наш уряд маневрував, шукав джерела заощаджень, зокрема довелося економити на спорудженні доріг», – зауважив прем’єр.

Проте, як запевнив у Ґданську Дональд Туск, швидкісну автомагістраль А-4, що сполучить південну Польщу з Україною, здадуть в експлуатацію ще до відкриття Євро-2012.

Чемпіонат як фактор модернізації країни

Керівник польського уряду наголошує на тому, що навіть беручи до уваги деякі невдачі, період підготовки до футбольного чемпіонату не можна назвати змарнованим часом. Мовляв, кошти й зусилля вкладені в підготовку до Євро-2012 позитивно впливають на польську економіку.

Як підрахували експерти Головної торгової школи (місто Варшава), завдяки футбольному чемпіонату, у 2008-2020-х роках валовий внутрішній продукт Польщі зросте більш ніж на 2 відсотки. Крім того, появиться приблизно 30 тисяч нових робочих місць. За прогнозами експертів, під час чемпіонату до країни над Віслою приїде мільйон вболівальників. Їхнє перебування у Польщі може стати сильним поштовхом до розвитку польської туристичної галузі, мережі закладів громадського харчування та громадського транспорту.

Загалом, готуючись до Євро-2012, поляки реалізовують понад 80 великих проектів загальною вартістю 22 мільярди євро. Дональд Туск каже:

«Євро-2012 виявилося великим стимулом для розвитку економіки Польщі. Нам вдалося реалізувати головні завдання. Стадіони будуть живими символами того, що поляки не покладали рук у ці нелегкі роки кризи», – зазначив Дональд Туск.

Коментуючи оптимістичний звіт голови польського уряду, польські експерти звертають увагу на моменти про які Туск не сказав. Зокрема, прем’єр промовчав той факт, що вболівальники, які приїдуть на чемпіонат до Польщі, повинні приготуватися до тривалих подорожей залізницею. Поляки не встигнуть до 2012 року модернізувати залізничне сполучення так, щоб подорож між польськими містами тривала не більше ніж три години, як того вимагає УЄФА. Скажімо, мандрівка потягом із Варшави до Вроцлава, де відбуватимуться футбольні матчі, може тривати майже п’ять годин. Повністю проект модернізації польської залізниці мають реалізувати вже після проведення Євро-2012.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG