Доступність посилання

ТОП новини

Українські аеропорти оснащені гірше, ніж «Домодєдово» – український генерал


Прага – У зв’язку з вибухом у російському «Домодєдово» Україна посилено охороняє свої аеропорти і зміцнила охорону кордону з північним сусідом. В результаті теракту у Москві в понеділок загинуло щонайменше 35 осіб, серед яких була громадянка України. Представники російської влади обіцяють суворо покарати організаторів теракту і тих, хто занедбав безпеку пасажирів.

Президент Росії Дмитро Медведєв у вівторок назвав терор найбільшою загрозою Росії. «Треба зробити все, щоб бандити, які скоїли цей злочин, були виявлені і викриті, і постали перед судом. А кубла цих бандитів, якби вони не називалися, мають бути ліквідовані», – заявив російських лідер.

Про неминуче покарання, «розплату» терористів заявив і прем’єр Росії Володимир Путін.

Президент Росії сказав, що менеджмент аеропорту «Домодєдово» має відповідати за порушення правил безпеки. «Таку кількість вибухівки пронести чи провезти – це треба постаратися», – зауважив Медведєв.

Російська влада наказала посилити безпеку на повітряному транспорті ще в 2004 році, коли самовбивці-бомбісти підірвали у «Домодєдово» два літаки, в результаті загинуло 90 осіб. Але, як мовиться у заяві, котру оприлюднили у вівторок у Кремлі, «на жаль, ми далекі від втілення навіть найважливішого законодавства».

У «Домодєдово» переводять стрілки на МВС

Керівники аеропорту «Домодєдово критику у порушенні норм безпеки відкидають і наполягають, що перевіряти пасажирів має транспортна міліція.

«Всі входи до московського аеропорту «Домодєдово» оснащені металодетекторами для огляду пасажирів та інтраскопами для огляду багажу. Всі вони у робочому стані і мають відповідні сертифікати з нормальним терміном дії», – заявила у вівторок речниця аеропорту «Домодєдово» Олена Ґаланова.

Але російські експерти в галузі безпеки вважають, що в «Домодєдово», який минулого року перевіз 22 мільйони осіб і є найбільшим аеропортом Росії, не дуже ретельно перевіряють пасажирів.

Семен Бару
працює в Інституті ядерної фізики у Новосибірську. Цей російський науковець розповів Радіо Свобода, що «Домодєдово» закупив одну з рентгенівських установок інституту, але її не використовує, бо вона немовби поширює небезпечну радіацію. А тим часом, як каже Семен Бару, перевірка стала лише формальністю.

«Рамки металодетектора, через які мають проходити люди в аеропорт, виявляють лише метал. А в поясі шахіда можна розмістити кілограм вибухівки і там немає металу», – зауважує російський оглядач.

Ніхто не взяв відповідальності за вибух у «Домодєдово» і лунає суперечлива інформація, хто ж його влаштував.

В Україні також є ризики в аеропортах

Генерал-лейтенант Василь Крутов, колишній керівник Антитерористичного центру СБУ в інтерв’ю Радіо Свобода погодився з оцінкою російського президента на адресу керівників «Домодєдово» і силовиків. «Без сумніву, тут присутній людський фактор. Треба говорити про серйозні недоліки в роботі Національного антитерористичного комітету Росії. Система протидії терористичним проявам не спрацювала і вона, в першу чергу, не спрацювала на рівні безпосередніх виконавців», – зауважив Крутов.

Колишній керівник Антитерористичного центру СБУ вважає, що Україна не є об’єктом міжнародного тероризму, але її аеропорти можуть наразитися на потенційну терористичну загрозу.

«Що стосується рівня забезпечення безпеки а наших аеропортах, то там не менше проблем, ніж ми бачили проблеми в аеропорту «Домодєдово». Якщо не сказати, що гірше, бо в технічному сенсі мені здається, що «Домодєдово» більше облаштоване», – зауважив український експерт.

Генерал Крутов вважає, що українська влада адекватно відреагувала на події в Росії, посиливши заходи безпеки у себе вдома, і порадив й надалі тримати це питання «на серйозному контролі».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG