Доступність посилання

ТОП новини

Єгиптяни вимагають відставки президента і знайшли йому заміну


Прага – У Єгипті протягом трьох днів тривають протести проти влади президента Хосні Мубарака, який беззмінно керує Єгиптом вже протягом 30 років. Демонстранти продовжують збиратися, незважаючи на те, що поліція розганяє людей, які збираються навіть невеликими купками. Опозиційні партії почали долучатися до протестів. А один із найбільш відомих єгиптян у світі, колишній голова Агентства з ядерної енергії, що працює під егідою ООН, Мохаммед Ель-Барадей повертається до Єгипту для участі у протестах.


Третій день протестів проти влади президента Єгипту Хосні Мубарака засвідчив, що протестний потенціал єгиптян не зменшується, а навпаки, попри заборони, протести розширюються географічно: невеликі групи демонстрантів збиралися і в столиці, і в місті Суец, що розташоване біля однойменного каналу.

Арешти і жорстоке придушення демонстрацій призвели до того, що менше людей стали виходити на вулиці. Разом з тим, вони викликають більше роздратування і гнів громадян.

Політичні партії, які досі стояли осторонь виступів, почали долучатися до демонстрантів. Найбільш впливова опозиційна партія «Мусульманське братство», яка є заборонена в Єгипті, закликала своїх прихильників виходити на вулицю і приєднатися до протестувальників після традиційної п’ятничної молитви.

Очікується, що саме п’ятниця може стати поворотним днем у єгипетських протестах, бо серед протестувальників обіцяє бути один із найбільш відомих у світі єгиптян, нобелівський лауреат, колишній голова міжнародного Агентства з ядерної енергії, доктор Мухаммед Ель-Барадей. Він заявив, що повертається з Відня для участі у протестах, проте він не збирається їх очолювати. За словами Ель-Барадея, він буде готовий зайнятися політичною організацією країни після протестів.

Сили безпеки повідомляють про тисячу затриманих, а прокуратура про 40 осіб, яким було офіційно пред’явлено звинувачення у «спробах скинути режим».

Арабські країни хочуть реформ – Амр Мусса

Демонстрації в Єгипті відбуваються на тлі масових протестів у Тунісі, Ємені, Лівані, Алжирі та інших арабських країнах.

Виступаючи на зібранні Світового економічного форуму в Давосі, генеральний секретар Ліги арабських країн Амр Мусса, який протягом 10 років був міністром закордонних справ в уряді Мубарака, заявив, що арабський світ вимагає реформ. «Арабські громадяни розсерджені і розчаровані. Головна причина їхніх протестів у тому, що вони хочуть реформ», – наголосив Мусса.

Влада Єгипту намагається перешкодити роботі компаній мобільного зв’язку та соціальних мереж в інтернеті, таких як Twitter та Facebook, завдяки яким протестувальники координують свої дії. Під тиском перебувають і традиційні засоби масової інформації. Місцеві журналісти зазнають переслідувань та побиття з боку поліції. Агентство «Ассошіейтед Прес» повідомило про побиття їхнього фотографа, який робив знімки під час демонстрації. «Комітет захисту журналістів», міжнародна недержавна організація, повідомляє про арешт принаймні сімох журналістів, які інформували про протести.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG