Доступність посилання

ТОП новини

Закордонні овочі та фрукти на українському ринку


Більш ніж у чотири рази за останніх п’ять років зросла закупівля Україною імпортних овочів та фруктів. Наприкінці 2010 року плодоовочеву продукцію завезли на загальну суму 860 мільйонів доларів, підрахували фахівці «Українського клубу аграрного бізнесу». Цікаво, що зріс імпорт тих овочів і фруктів, які традиційно вирощують на українських угіддях (картоплі, капусти, цибулі та яблук). Чим пояснити цю ситуацію? Як вона впливає на український аграрний ринок? Та як Польща стимулює свого виробника?

Капуста і цибуля – з Польщі, картопля – з Білорусії та Єгипту, часник – з Китаю. Імпорт цих традиційних для України овочів за п’ять років зріс у 18,5 разів і наприкінці минулого року досяг 190 тисяч тон, констатує Роман Сластьон, член «Українського клубу аграрного бізнесу», керівник агенції «Агроефективність». За його словами, вітчизняний виробник поступово втрачає свої позиції на ринку.

«На початку 2010 року збільшився імпорт, тому що були осінні заморозки і певна частина продукції замерзла. Наші виробники овочів – це в першу чергу селяни. З кожним роком вони втрачають частку ринку, тому що і виробництво не те, і, якість цієї продукції не підходить для магазинів і супермаркетів. Не підходить не тому, що продукція погана, а тому, що немає інфраструктури, логістики і, в першу чергу, культури пакування продукції», – зауважив Роман Сластьон.

Збереження врожаю – одна із невирішених проблем

Україна не відмовляється від бренду аграрної держави, зазначає Олександр Демидов, директор департаменту рослинництва Мінагрополітики. Минулого року виростили більше 8 мільйонів тон плодоовочевої продукції. Цього, переконаний пан Демидов, цілком достатньо, щоб не лише задовольнити апетити українського споживача, але й експортувати свій товар. Проблема в іншому – як зберегти врожай.

«Минулого року було виділено близько 90 мільйонів на будівництво фруктосховищ. Бо в нас завжди одна причина – ніде їх зберігати. Ми їх втрачаємо. Минулого року були вперше виділені гроші на такі сховища», – наголосив Олександр Демидов.

Усю легальну продукцію перевіряють на вміст пестицидів

Якщо овочі та фрукти вирощуються за інтенсивними технологіями (а закордонна продукція вирощується саме за такими технологіями), то вміст пестицидів буде вищим, зауважує біолог Андрій Остапенко. Втім, уся легально завезена в Україну продукція проходить обов’язкову перевірку.

«Пестициди повинні розпадатися у ґрунті. Але якщо не витримати правильну технологію, то вони можуть накопичуватися в сільгосппродукції. Можливий варіант, коли продукція не проходить контроль вже безпосередньо перед виходом на реалізацію», – пояснив біолог.

Ситуація може змінитися?

Ситуація в Україні з експортом-імпортом овочів та фруктів є мінливою і не варто лякати споживачів засиллям імпорту, як це роблять деякі експерти в аграрному бізнесі. Так вважає керівник проекту АПК-Інформ «Овочі та фрукти» Андрій Ярмак. Наприклад, яблука Україна як експортує (наприклад, до Росії), так і імпортує (дешеву польську продукцію). Це залежить від клімату і ринкової кон’юнктури.

«В наступному сезоні Україна повернеться і знову буде досить значним експортером овочів. Тому такі порівняння повинні враховувати те, що це досить чутливий до клімату ринок і подібна ситуація складається у всіх країнах. Україна є значним гравцем, наприклад, на європейському ринку цибулі. Вона досить багато її експортує. В поточному році ми її ввозимо лише тому, що в нас така ситуація склалася з погодою. Зараз ми вже розглядаємо варіанти інших видів овочів, наприклад, моркви», – каже Андрій Ярмак.

Україна зараз не здатна повністю забезпечувати себе овочами та фруктами, констатує експерт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. У ситуації, коли більшість фруктів та овочів вирощують особисті селянські господарства, варто виділяти солідніші кошти на облаштування овочевих ринків. В Україні бракує сучасних ринків із якісними базами і виробникам складніше реалізовувати свою продукцію. У держбюджеті цього року гроші на такі ринки передбачені.

«В сільгоспвиробників зараз, звичайно, ситуація краща і певними темпами все ж таки нарощуються темпи виробництва тієї самої картоплі та інших овочів. Але цих темпів недостатньо, щоб за 5-10 років зробити перелом і сільгоспвиробники могли забезпечувати населення України якісною продукцією, упакованою і робити постійні поставки», – наголосив Роман Сластьон.

Як Польща підтримує своїх аграріїв?

Польща – один із найбільших виробників сільськогосподарської продукції в ЄС. Ця країна спеціалізується, в основному на садовині, насамперед це яблука. Понад 30 відсотків яблук, вирощених у Європейському Союзі – польські, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Варшаві.

Польський ринок є частиною спільного європейського ринку, тож овочі й фрукти з країн ЄС потрапляють до Польщі безперешкодно. Для пересічного споживача це вигідно, адже він має доступ до ширшого асортименту, причому імпортні продукти часто дешевші, ніж вітчизняні.

Аби зберігати конкурентоспроможність на внутрішньому польському ринку й захищати свої інтереси польські садівники та городники об’єднуються. Держава допомагає їм в отриманні фінансової допомоги з євросоюзних фондів. Треба наголосити, що на сторожі інтересів груп виробників стоїть спеціальний закон. Впродовж останніх років значні кошти на підтримку своєї діяльності отримали польські виробники помідорів, а також підприємства, які займаються вирощуванням і переробкою полуниці та малини.

За офіційними даними, споживчі ціни в Україні на овочі в грудні минулого року, порівняно з кінцем 2009 року зросли на 21 відсоток. Середні ціни на овочі в Україні перевищують європейські. Наприклад, оптова вартість капусти – понад чотири гривні за кілограм. А у Польщі вона становить (якщо перевести у національну українську валюту) близько трьох гривень за кілограм.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG