Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Тимошенко допустився зловживань на 93 мільярди – КРУ


Контрольно-ревізійна служба України виявила порушення закону і порядку використання публічних фінансів на суму 93 мільярдів гривень (близько 12 мільярдів доларів) за період 2008-2009 років і перший квартал 2010 року.

Ці дані цитує сайт Кабінету Міністрів. Державні ревізори встановили, що сума збитків, завданих державі, становила понад 35 мільярдів гривень, йдеться в повідомленні.

Як заявили в Кабміні, в стенограмах засідань уряду зафіксовано, що Тимошенко «особисто нав’язувала незаконні схеми використання бюджетних коштів». «Так, закуплені під державні гарантії автомобілі «Швидкої допомоги» і медичний вертоліт були оформлені як лікувальне устаткування (вироби медичного призначення) для того, щоб не платити податок на додану вартість, акциз і мита», –стверджують у КРУ.

Також відомство як приклади незаконних дій уряду Тимошенко наводить фінансування виготовлення безкоштовних державних актів на право власності на землю за рахунок коштів, призначених онкологічним диспансерам; надання короткострокової позики з коштів загального фонду бюджету комерційної корпорації «Укравтодор», щоб та розплатилася за своїми зовнішніми боргами.

У КРУ зазначили, що «таке шахрайство» викликало опір навіть у деяких членів уряду, і тільки «під тиском» голови уряду протизаконні схеми були реалізовані.

Проти Тимошенко порушені дві кримінальні справи: за нецільове використання коштів, отриманих у рамках Кіотського протоколу і за закупівлю для потреб сільської медицини автомобілів «Опель Комбо», які, за висновками експертів, не відповідають положенням національного стандарту і не пристосовані для транспортування хворих на ношах.
XS
SM
MD
LG