Доступність посилання

ТОП новини

Тепер і в Україні воду грітимуть енергією Землі


У Дніпропетровській області вперше в Україні розпочали гріти воду енергією Землі. Проект, реалізований в області, сьогодні презентували журналістам науковці-гірники.

Відкриття першої в Україні і, як кажуть фахівці, найпотужнішої на всьому пострадянському просторі теплонасосної установки відбулося на одній із шахт Західного Донбасу – шахті «Благодатна» ВАТ «Павлоградвугілля.

Спеціальну установку з використання енергії підземних шахтних вод для обігріву приміщень розробили вчені Національного гірничого університету (Дніпропетровськ).

Як повідомив завідувач кафедри гірської механіки Національного гірничого університету професор Володимир Самуся, схожа технологія вже застосовується у світі, але в Україні це відбулося вперше.

Установку сконструювали з устаткування винятково українського виробництва. Кошторис проекту склав 4 мільйони гривень, однак, за словами вчених, кошти окупляться за чотири роки.

Нова установка працює без шкідливих викидів. З часом установка повністю замінить котельню, яка використовує вугілля як паливо.
XS
SM
MD
LG