Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні інвестиції потребують зменшення державного тиску – мер Вінниці


Володимир Гройсман, мер Вінниці
Володимир Гройсман, мер Вінниці

Київ – Коштів, які Державним бюджетом-2011 виділяються на місцеве самоврядування – недостатньо. Але попри це, до затримки із виплатами заробітних плат та пенсій, а також скорочення працівників дійти не має. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив мер Вінниці Володимир Гройсман. За його словами, залучення іноземних інвестицій у міську промисловість сьогодні дозволяє створювати нові робочі місця. Однак, це можна було б робити ефективніше за умови зменшення державного тиску на підприємництво.

– Багато мерів скаржаться, що коштів, які передбачені Держбюджетом-2011 на місцеве самоврядування катастрофічно не вистачає. Якою наразі є фінансова ситуація у Вінниці?

– Фінансова ситуація у містах, у принципі, однакова. Єдине, що малі міста мають менший ресурс. Великі – більший. Насправді у Бюджетному кодексі є низка новацій, які є позитивними. Водночас, по першому кошику бюджету є дійсно певні проблеми, але, думаю, вони вирішуватимуться впродовж року. Сподіваюся, що у 2011 році будуть напрацьовані необхідні зміни, які б дозволили містам, селам, селищам брати участь у загальнонаціональних податках. Тобто, щоб частина національних податків зараховувалася до місцевих бюджетів, розвитку, це б дало нам можливість виконувати завдання, які є актуальними для кожного міста.

– Але все ж, наскільки нинішня фінансова ситуація є складною? Чи є загроза затримки із зарплат, пенсій, або ж скорочення працівників, про що говорять деякі Ваші колеги?

– Ні, ми цього не прогнозуємо.

– З 1 січня поточного року тарифи на теплову енергію підвищилися на 35%, на 30% зросла ціна електроенергії. З 1 квітня очікується 50% збільшення ціни на газ для населення. Крім того, НКРЕ ухвалила рішення про збільшення з 1 лютого на 15% вартості водопостачання. Ви є віце-президентом Асоціації міст України із питань ЖКГ. Наскільки, на Вашу думку, таке підвищення є обґрунтованим?

– Коли змінюється ціна складових тарифів, то, безумовно, йде мова про те, щоб тарифи підвищувалися. Візьмемо теплозабезпечення. З чого складається тариф? Це ціна газу, ціна електроенергії, мінімальна заробітна плата, податки, які теж враховані… Якщо ці складові змінюються, то будуть змінюватися і тарифи. Наскільки вони є економічно обґрунтованими? Знаєте, по різному. На сьогоднішній день тарифи на тепло нижчі, ніж закладено ціну газу, оскільки ціна газу підвищилася, а тарифи поки що не відкориговані. Хоча, я розумію, що це є надзвичайно болюча тема. Дуже хотілося б, щоб тарифи кореспондувалися із заробітною платою, пенсією, щоб тарифи враховувалися у призначенні субсидій. Тобто, з одного боку нам потрібно забезпечити соціальний захист, а з іншого боку, знайти оптимальну формулу впровадження тарифів, яка б дозволила комунальним підприємствам не банкрутіти, а належним чином виконувати функції, які на них покладені.

– Наразі велика частина промисловості у Вінниці зупинилася. Які плани щодо її відновлення?

– Ці заводи, як і по всій Україні зупинилися на початку чи всередині 90-х років. Агрегатний завод сьогодні працює, на хімічному підприємстві, яке раніше було таким, пострадянським, сьогодні створено одне із найсучасніших підприємств, з іноземними інвестиціями. Також сьогодні модернізується низка підприємств, зокрема, Вінницька кондитерська фабрика, завод «Кристал». Ми зацікавлені у тому, щоб створювалися у місці нові робочі місця, які б давали людям заробітну плату. До речі, за результатами 2010 року, ми маємо середню зарплатну по місту 2000 тисячі гривень. Я б не сказав, що це достатній рівень. Але, разом з тим, ми маємо у цьому напрямку позитивну тенденцію. Ми працюємо з інвестиціями. Єдине, у чому є сьогодні питання, що ми зможемо ефективніше залучати інвестиції в економіку міст, селищ, районів, областей, коли законодавство дозволить нам зменшити тиск на підприємництво, що дасть можливість новому економічному поштовху, і, безумовно, збільшенню інвестицій, робочих місць та заробітної плати.

– На останні вибори Ви йшли від партії «Совість України». Своє рішення Ви мотивували її «нейтральністю». Чи маєте політичні плани на майбутнє?

– Участь у виборах від нейтральної партії зумовлена тим, що міський голова не повинен займатися політикою у широкому сенсі цього слова, а має займатися суто господарськими питаннями. Оскільки законодавство передбачило, що кожен міським голова має бути висунутий від політичної партії, мені потрібно було ухвалювати рішення. Я не вважаю себе політичною фігурою. Сьогодні ні я, ні моя команда не є членами партії «Совість України». Тому, таких планів немає.

– Але ж на наступних виборах знову доведеться від когось балотуватися?

– Життя покаже. Думаю, що потрібно ефективно відпрацювати цю каденцію. А щодо наступних виборів… Буде ухвалено виборчий кодекс, у якому буде визначено, якою буде система, тож, буде видно. Я, до речі, думаю, що на місцевих виборах має бути впроваджена повністю мажоритарна система. А щодо міських голів, то подивимося яке буде ухвалено рішення на рівні держави.

– А як у Вас складаються відносини із обласною владою?

– У нас доволі конструктивні стосунки із обласним керівником Миколою Джигою та головою обласної ради Сергієм Татусяком. У нас є повна взаємодія, і, головне, що є спільне прагнення того, що потрібно працювати, і працювати якісно, бо життя вимагає від нас консолідації і чітких дій.

Це чергове інтерв’ю у проекті Радіо Свобода: «Нова місцева влада – розмови з мерами».

«Щоб у Рівне хотілося повертатись» – міський голова Рівного мріє про повномасштабне будівництво

Мер Ужгорода Погорєлов: «Міський голова має бути передовсім менеджером, а не політиком»

Мер Донецька вважає своїм успіхом 70-відсотковий рейтинг Партії регіонів в місті

«Наше місто рівнятиметься на Донецьк» – мер Луганська Сергій Кравченко

«Ніхто не збирається робити масових зачисток» – мер Тернополя

«Хочемо збалансувати і бажання, і можливості» – мер Харкова


Брак політичної волі заважає розвитку місцевого самоврядування – мер Львова

«Хочу збудувати громадянське суспільство в Запоріжжі» – мер Сін
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG