Доступність посилання

ТОП новини

Ще одного соратника Тимошенко оголосили в розшук


Голова Держкомрезерву Михайло Поживанов під час засідання Кабінету Міністрів 4 лютого 2009 року
Голова Держкомрезерву Михайло Поживанов під час засідання Кабінету Міністрів 4 лютого 2009 року

Київ – В української опозиції побільшало проблем з правоохоронними органами, які оголосили в розшук колишнього голову Державного комітету з матеріального резерву Михайла Поживанова. Загалом, за результатами перевірок проти посадовців уряду Тимошенко порушено близько тисячі кримінальних справ, кажуть у Генпрокуратурі. Самій екс-прем’єрові, яка також перебуває під слідством, не дозволили виїхати за кордон. Між тим, Президент Віктор Янукович продовжує наполягати на тому, що в справах проти опозиціонерів політики немає.

Михайла Поживанова оголосили в розшук у рамках розслідування справи про розкрадання державних коштів на суму понад 7 мільярдів гривень.

«Винесена постанова про притягнення його в якості обвинуваченого за ознаками злочину ч.5 ст.191 Кримінального кодексу: розтрата майна в особливо великих розмірах, – повідомив речник Генпрокуратури Юрій Бойченко. – На даний час, оскільки він не з’являється до слідчого, його оголосили в розшук».

Безпосередньо Михайлові Поживанову інкримінують розкрадання державних коштів на суму майже 35 мільйонів гривень.

Напередодні СБУ затримала виконувача обов’язків глави Держкомрезерву Віталія Нікітіна. Йому інкримінують завдання збитків державі на суму 243 мільйони гривень. Поживанов і Нікітін очолювали Держкомрезерв за часів уряду Тимошенко.

Між тим голова підкомітету з питань державного боргу й фінансування держбюджету депутат-бютівець Юрій Триндюк вважає, що правоохоронці демонструють вибірковий підхід у цій справі. «При будь-якій владі Держкомрезерв був і залишається непрозорою структурою, – зауважує народний обранець. – А там, де немає відкритості, там завжди корупція».

Екс-прем’єр – невиїзна

Зараз під вартою перебуває близько десяти високопосадовців із команди Юлії Тимошенко. Серед них два колишні міністри та голова митниці. Також у розшуку перебуває колишня голова Держказначейства Тетяна Слюз, а колишній міністр економіки Богдан Данилишин отримав політичний притулок у Чехії.

Натомість Віктор Янукович в інтерв’ю американському виданню The Washington Post заявив, що розслідування щодо представників попередньої влади здійснюються в рамках боротьби з корупцією і що вони не мають політичного забарвлення. За словами Янковича, кампанія боротьби з корупцією торкається представників усіх партій і як приклад навів арешт колишнього спікера кримського парламенту, регіонала Анатолія Гриценка. Що ж до самої Юлії Тимошенко, то Президент зазначив, що хоче побачити докази невинності екс-прем’єра.

Між тим, Генпрокуратура відмовила Юлії Тимошенко у дозволі поїхати до Брюсселя. Слідчий аргументував своє рішення тим, що на цей час заплановані слідчі дії, а також оперативними даними, що вона «має намір скористатися поїздкою за кордон, щоб залишити Україну і ухилитися від слідства».

Між тим, керівник політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко вважає позицію слідства насамперед політично мотивованою. За його словами, «важко уявити, що Юлія Тимошенко не повернеться з-за кордону». За словами експерта, є серйозні підстави сумніватися в тому, що правоохоронні органи та правосуддя в Україні позбавлені політичної мотивації при розгляді звинувачень проти представників попередньої влади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG