Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиційні проекти спрямовані перерозподілити бюджетні кошти між олігархами (огляд преси)


Київ – Цього року Україна зможе залучити в економіку не менш як 100 млрд. грн., переконані урядовці. Як інформує газета «Ділова столиця», Кабінет Міністрів вже підготував перелік інвестпроектів. Відповідно вкладення в них не тільки будуть підтримуватися державою, а й реалізовуватимуться на основі бюджетного співфінансування. Однак, як стверджує видання, за гарним фасадом ховаються не менш амбітні плани з викачування та перерозподілу бюджетних коштів між можновладцями та наближеними до них бізнес-структурами. Стаття називається «Інвесторам готують пустушку».

Сьогодні розпочинається восьма сесія Верховної Ради VI скликання. Серед найочікуваніших подій цієї сесії газета «День» називає ухвалення або ж провал пенсійної реформи та Трудового кодексу. Саме з ними, на думку газетярів, й буде пов’язана головна інтрига. Чинна влада в особі Кабміну й лідерів парламентської фракції Партії регіонів прогнозує швидке затвердження необхідних для проведення реформ законопроектів, але насправді тут можливі конфлікти інтересів та дискусії навіть усередині парламентської більшості. Адже не факт, що, скажімо, комуністи та блок Литвина проголосують за Трудовий кодекс або за припинення мораторію на придбання і продаж землі. Інші прогнози пропонуються в публікації «Новий сезон. Чого чекати?».

Цього року кількість приватних підприємців в Україні суттєво скоротиться, стверджує експерт «Газети по-українськи». Причини – новий Податковий кодекс, який не захищає права підприємців, непідготовленість приватників до ведення бізнесу, погане фінансове забезпечення і кредитування бізнесу, недоступність до інвестиційних ринків, майнових прав, земельних ресурсів. Словом, узяти гроші й розпочати бізнес новому Біллу Ґейтсу в Україні практично ніде, підсумовує експерт.

На березень 2011 року запланований старт пенсійної реформи. Коментуючи ідею запровадження накопичувальної системи, тижневик «БізнесРевю» зазначає, що вона запрацює як мінімум тільки після 10 років відрахувань. Однак не зрозуміло, яким чином відбуватиметься управління цими грошима, зазначає видання. Якщо передати цю систему під управління Пенсійного фонду України, то за рахунок чого відбуватиметься збільшення цих коштів або хоч би недопущення втрат, адже Пенсійний фонд не є банком. До того ж, за інфляції, яка останні роки не падала фактично нижче 10%, можна собі уявити, що буде з грошима через 10 років. Інші зауваги читайте в матеріалі «Пенсійна реформа: кардинальні кроки».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG