Доступність посилання

ТОП новини

Концепція літературної освіти принижує українську культуру – Панченко


Концепція літературної освіти, затверджена Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, є шовіністичною і відбиває політичні погляди Дмитра Табачника. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Панченко.

«Якщо розглядати її в системному плані, то це є спосіб через гуманітарно-освітню ланку приєднати Україну до «русского міра», ідеологом якого є Табачник. Тобто ми маємо справу з такою шулерською концепцією, тому що я переконаний, що не всі розробники цього документа добре знають його текст. Я читав проект, надрукований у педагогічних журналах, і бачу, які є розходження між ним і тим текстом, що ми отримали як наказ міністра освіти. Це абсолютно небезпечний документ і я переконаний, що на нього буде реагування і в академічному середовищі, і в педагогічному середовищі», – сказав Панченко.

За його словами, саме ухвалення цього документу «має характер політичної кон’юнктури». «Змінилася влада, з’явився новий міністр і під політичні погляди цього міністра підганяється відповідна Концепція літературної освіти. Ця концепція відображає ідеологію публіцистики Дмитра Табачника. Завданням цієї концепції є змінити співвідношення. Зокрема, українська література в ній трактується як якийсь носій етнографічних інформацій і не більше. Тут є просто безпардонне протиставлення української літератури як плебейської, маргінальної літературі російській, про яку написано «особлива роль належить російській літературі як художньо-словесному надбанню, у тісній взаємодії з яким протягом декількох століть формувалася українська література, а також з урахуванням того місця, яке займає російська література у загальнолюдській системі духовно-культурних цінностей». Тобто українське – це вторинне, російське – це вище, аристократичне і це протиставлення є в цьому документі», – заявив професор.

Крім того, за його словами, ця концепція передбачає «зникнення зі шкільного курсу «Української літератури» і розчинення його в інтегрованому курсі «Література». «Якщо в 10-11 класі буде запроваджений інтегрований курс, то далі в програмі української літератури можна взагалі залишити три відсотки часу або п’ять, або 10», – заявив Панченко.

Вчора Міністерство освіти і науки, молоді та спорту затвердили Концепцію літературної освіти.
XS
SM
MD
LG