Доступність посилання

ТОП новини

США: реформи у Єгипті мусять наспіти


Нью-Йорк – Учасники масових демонстрацій в Єгипті вимагають відставки президента Хосні Мубарака. У вівторок у самому лише Каїрі на вулиці вийшло принаймні чверть мільйона людей. У той час, як Мубарак прагне утримати у своїх руках важелі влади, Вашингтон змушений переглядати свою політику відносно єгипетського лідера і його режиму.

Невдовзі після заяви Хосні Мубарака, що він не балотуватиметься на вересневих виборах цього року, тобто закінчить свою державну кар’єру, президент США Барак Обама виступив у Білому домі. Він сказав, що Америка підтримує вимоги демонстрантів і що процес мирного, впорядкованого переходу влади повинен початися вже тепер.

Коли йдеться про ставлення до президента Мубарака, Сполучені Штати стоять перед дилемою. З одного боку, його режим ледь приховано автократичний. Протягом трьох десятиріч Мубарак правив залізною рукою, придушуючи свободи й права людини, що їх, як відомо, Америка обстоює.

Але, з іншого боку, Мубарак є найближчим союзником Америки в арабському світі й завжди був заборолом для ісламських екстремістів. Мубарак також є партнером у палестинсько-ізраїльському процесі мирного врегулювання.

Відколи почалися заворушення у Єгипті, Вашингтон обережно формулює своє ставлення до подій, висловлюючи підтримку народних протестів, і закликає режим Мубарака до конкретних кроків. Ідеться про економічні, політичні та соціальні реформи.

Гілларі Клінтон, державний секретар Сполучених Штатів, заявила у телевізійному інтерв’ю: «Американська позиція є послідовною. Ми прагнемо бачити вільні й справедливі вибори і ми очікуємо, що вони будуть одним з результатів подій, що нині відбуваються».

Разом з тим Вашингтон хотів би, щоб свободи й демократичні реформи впроваджувалися мирним шляхом, без насильства, без сльозоточивого газу й сутичок демонстрантів з поліцією. Між тим уже понад сто осіб загинуло й тисячі поранено наслідком таких сутичок.

У перспективі – «цунамі в регіоні»?

Оглядачі близькосхідних подій єдині у своїх висновках: те, що нині відбувається в Єгипті, як перед тим у Тунісі, а тепер і в інших арабських країнах з автократичними режимами, назрівало здавна і відтак може спричинити «цунамі в регіоні», за висловом Мартина Індика, колишнього посла Сполучених Штатів в Ізраїлі.

Здебільшого молодий вік населення, обмаль робочих місць, злидні, гноблення, корупція чиновників – складові вибухової суміші. Про це попереджав президент США Барак Обама.

Виступаючи в Каїрі у червні 2009 року, він, зокрема, сказав: «Я абсолютно переконаний, що всі люди однаково прагнуть можливості вільно висловлювати свої думки, впливати на те, як ними керують, хочуть бути певними влади закону, (прагнуть) рівності перед законом, справедливості... прозорості уряду, певності, що уряд не краде в народу, (прагнуть) жити так, як вони хочуть. Це не американські ідеї, це права людини. Ось чому ми будемо обстоювати їх усюди», – підкреслив президент США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG