Доступність посилання

ТОП новини

«Вірус читання» охоплює Україну


Катерина Гладка

Київ – Читати багато – зробити крок до успіху. Цю тезу підтверджують організатори дитячого конкурсу «Найкращий читач 2011 року», який вже традиційно стартував в Україні 1 лютого. Дитина приходить до бібліотеки, читає якомога більше книжок, а згодом презентує зміст прочитаного журі. Хто більше прочитає, той і переможець.

Відома авторка Ірена Карпа ділиться спостереженнями: «Наприклад, у Європі, в тому ж Берліні, підлітки сидять на газонах з книжками, а у нас тебе скоріше проженуть з газону».

Письменниця вже не перший рік спілкується з дітьми в рамках конкурсу і переконана, що у майбутньому серед них знайдуться нові класики.

Конкурс проводиться в три етапи—відбірковий, районний/міський і обласний. Під час кожного із них визначається по 2 переможці, які переходять у наступний етап.

Бібліотеки – центри культури

Ініціаторка конкурсу президент «Форуму видавців» Олександра Коваль каже, що метою конкурсу є не лише систематичне читання, але й створення з дитячих, сільських бібліотек культурних центрів. Аби дізнатися всі умови конкурсу дитина має звернутися до дитячої або сільської бібліотеки, такий формат дозволяє тісніше співпрацювати школам і бібліотекам.

У свою чергу український письменник Андрій Кокотюха розповідає, що прочитавши якісні книжки, завжди несе їх до бібліотеки і своїм прикладом просить всіх інших наповнювати бібліотечні фонди в такий спосіб. Бо так бібліотеки мають шанс стати сучасними і дійсно затребуваними.

Любов до читання має охопити всю країну

Ірена Карпа хоч і каже, що належить до кола популярних авторів, яких читають «і на газоні, і в метро», однак розуміє, що проблема любові дітей до книги залишається актуальною.

Організатори прагнуть зробити читання популярним серед молоді. Минулоріч навіть визначили найбільш затребувані твори — ними стали «Том Сойєр» та «Гарі Потер», каже Олександра Коваль.

За підрахунками організаторів, учасниками конкурсу стали 15 відсотків всіх дітей в Україні із 6-7 класів. Для порівняння зауважимо, що у схожих конкурсах в Німеччині бере участь 99 відсотків дітей.

Олександра Коваль вважає, що конкурс має охопити якомога більше дітей з усіх регіонів України і тенденція має змінитись.

Не просто знати, а й вміти застосовувати

У рамках конкурсу відбувається спілкування учасників з письменниками, літераторами, людьми мистецтва. Ірена Карпа захоплено розповідає, що розумних дітей в попередні роки була така велика кількість, що її просто «засипали цікавими запитаннями». Але також, на думку письменниці просто бути розумним у наш час замало : «Важливо, якщо ти маєш велику кількість знань, вміти застосувати їх на практиці. І не просто цим хизуватися і писати нікому непотрібні наукові роботи, а такі, які підуть на користь».

За вісім років конкурсу у ньому взяла участь понад 141 тисяча дітей зі всіх регіонів України, включно з АР Крим. Цьогоріч переможці поїдуть до Львова, де виступлять на конкурсі «Книгоманія», зустрінуться з відомими акторами, музикантами, літераторами та зможуть познайомитися зі своїми однолітками-книголюбами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG