Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент: геноцид ромів, зовнішня політика й електровідходи


Брюссель – Коротка пленарна сесія, що розпочалася в середу в Європейському парламенті, зосереджена на доволі важливих темах. Насамперед євродепутати закликали Європейський Союз визнати геноцид ромів під час Другої світової війни. Актуальні зовнішньополітичні проблеми, на кшталт протестів у Тунісі та Єгипті, – також серед головних у планах цієї сесії. Нарешті, парламентарі обговорять енергетичну політику та стратегію збереження довкілля, а також правила поводження з мільйонами тонн відходів електричного обладнання та електроніки.

Дводенне засідання парламенту Євросоюзу насамперед присвячене обговоренням ситуації у країнах Північної Африки. Єгипет і Туніс, а також ескалація народних протестів у деяких інших країнах цього регіону будуть предметом обговорень парламентарів.

Європа повинна з цього зробити висновки, зазначає євродепутат від Португалії, представниця групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Ана Ґомес. «Ми повинні засвоїти уроки ситуації у Тунісі та Єгипті, – каже вона. – Адже немає сенсу далі говорити про демократичні реформи, коли ці розмови ведуться із лідерами диктаторських режимів, які не мають жодних намірів здійснювати ці реформи».

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон також братиме участь у цих дебатах. Щоправда, резолюцію щодо ситуації у країнах Магрибу (півночі Африки) Європарламент, вочевидь, ухвалить на наступній сесії – у середині лютого.

«Геноцид ромів слід визнати» – Бузек

А відкрив нинішнє пленарне засідання голова Європарламенту Єжи Бузек, закликавши співдружність офіційно визнати геноцид ромів під час Другої світової війни. Він нагадав, що на окупованих територіях і в таборах смерті тоді загинуло десятки тисяч циганів.

Згідно із даними прес-служби Європейського парламенту, деякі європейські країни вже визнали геноцид ромів. Наприклад, Німеччина зробила це ще у 1982 році.

Нині, коли відзначається 66-а річниця звільнення нацистського концтабору «Аушвіц-Біркенау», офіційне визнання геноциду щодо ромів було б важливою історичною подією для цієї найчисленнішої та найстарішої нацменшини на європейських теренах, зазначають представники Європарламенту.

Енергетична політика європейської співдружності та шляхи переходу до менш шкідливих технологій щодо довкілля – ці теми також є у порядку денному нинішнього пленарного засідання. Обговорення цих питань розпочнеться у стінах Європарламенту і продовжиться у п’ятницю на саміті ЄС, що займатиметься розробкою інструментарію для вироблення безпечної, надійної та збалансованої політики Євросоюзу в енергетичній сфері.

Зокрема, депутати ще проголосують щодо поправок до чинних правил поводження, переробки та незаконного експорту відходів електричного обладнання. Усередині об’єднаної Європи щороку накопичується понад 9 мільйонів тонн відходів комп’ютерів, принтерів, мобілок та іншого електронного непотребу. Тільки незначна його частина переробляється у Євросоюзі. Решта опиняється у країнах, що розвиваються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG