Доступність посилання

ТОП новини

Латвійські і литовські роми засуджують депортацію циган із Західної Європи


Рига – Латвійські цигани закликають уряд Латвії засудити депортацію ромів із Західної Європи, а їхні побратими із сусідньої Литви готують з цього приводу звернення до уряду Франції. Наразі експерти звертають увагу, що хоча роми у країнах Балтії краще, ніж в інших європейських державах інтегровані у суспільство, соціальна дискримінація представників цієї національності тут також існує.

Східноєвропейські роми стали досить частими гостями в Латвії і Литві після приєднання Румунії до Євросоюзу. Натомість балтійські цигани, з огляду на кризу, почали залишати свої домівки, шукаючи «кочового щастя» в інших європейських державах. Зокрема Латвію за останні 10 років залишило понад 10 тисяч місцевих ромів.

Із огляду на це, депортація циган із Західної Європи дуже хвилює представників цієї народності у країнах Балтії. Зокрема литовські роми готують звернення до уряду Франції, яке планують підписати і представники литовських правозахисних організацій.

За словами директора Громадського центру ромів Литви Світлани Новопольської, у зверненні йдеться про те, що колективна депортація суперечить правам людини, а аргументи французького уряду неприйняті для цивілізованого світу.

Чи підтримає уряд Латвії звернення на захід ромів?

Керівник латвійського об’єднання ромів «Nevo Drom» Анатолій Березовський вважає, що циган-громадян Євросоюзу дискримінують за національною приналежністю.

За його словами, Латвія має засудити депортацію ромів із Західної Європи, але питання в тому, чи зданий латвійський уряд це зробити, зауважує керівник латвійських ромів.

«Латвія – маленька країна. Вона, як ворона боїться кожного куща. Справа в тому, що Латвія не має своєї власної точки зору, вона пристосовується до альянсів», – зауважує Анатолій Березовський.

Він не впевнений у тому, що в Латвії може повторитися французький сценарій, однак зауважує, що й тут ромів утискують.

Латвійські роми приховують свою національність, але на життя на скаржаться

За офіційною інформацією, у Латвії проживає 8,5 тисяч ромів, однак, як стверджують представники цієї народності, тут їх набагато більше – понад 12 тисяч, 94 відсотків із них громадяни Латвії.

Аналітик Латвійського центру політики у сфері прав людини Сігіта Занковська-Одиня пояснює, що дані відрізняються, оскільки окремі латвійські роми досить часто, щоб уникнути пересудів у суспільстві, щоб орендувати квартиру чи отримати роботу приховують свою національність чи не вказують взагалі.

На думку експерта, у Латвії роми залишаються тією частиною суспільства, з якою інша частина не дуже хоче мати справу.

Виселення ромів

x
Виселення ромів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
Латвійські цигани говорять, що представники інших національностей думають про них, частіш за все, погано, хоча усіх ромів не слід міряти за однією міркою.

«Ми не однакові, хоча ромів завжди звинувачують у всіх бідах», – каже Зоя Клейна

Втім, латвійські роми не скаржаться на своє життя у Латвії. За їхніми словами, хоча коштів і бракує, але жити вони можуть поряд із іншими громадянами Латвії, на відміну від окремих європейських держав, де ромів від інших громадян відокремлює двометрова огорожа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG