Доступність посилання

ТОП новини

ЄС попереджає Францію щодо вигнання ромів


Прага – Європейський Союз попередив Францію, що вона має дотримуватися законодавства ЄС, коли йдеться про виселення громадян країн Євросоюзу зі своєї території. Один з високопосадовців ЄС заявив, що Франції потрібна «допомога» для того, щоб виселення ромів із Румунії та Болгарії проходило відповідно до європейського законодавства. Франція протягом останніх тижнів потрапила під шквал критики з боку правозахисників за знесення циганських таборів та висилку їхніх мешканців назад до їхніх рідних країн.

Виступаючи перед членами Європейського парламенту в Страсбурзі, комісар ЄС з питань юстиції Вів'єн Редінґ заявила, що хоча порушники закону не мають «імунітету» від переслідування, країни-члени ЄС повинні дотримуватися принципу пропорційності, коли йдеться про депортацію громадян з інших країн-членів Євросоюзу.

Комісар ЄС з питань юстиції Вів'єн Редінґ
«Служба Європейської комісії визначила певні питання, з яких французька влада буде змушена надати деяку додаткову інформацію, а також там, де їй буде активна допомога з боку комісії, для того, щоб дії французької влади зараз і в майбутньому повністю відповідали законам ЄС», – сказала Вів’єн Редінґ.

Вигнання понад восьми тисяч ромів, що походять переважно з Румунії й Болгарії, викликало міжнародну критику. Засоби масової інформації по всій Європі засудили дії французької влади як останній приклад у довгому списку переслідувань та дискримінації найбільшої європейської етнічної меншини, що не має власної держави. За оцінками, в Європі живе від 10 до 12 мільйонів ромів.

Громадянин ЄС не повинен бути мішенню через етнічне походження – єврокомісар

Хоча Реддінґ не назвала конкретні порушення, яких, на думку Єврокомісії допустилася Франція, її заява означала, що було порушено «принцип пропорційності». Європейське законодавство дозволяє громадянам країн ЄС проживати в будь-якій іншій країні, яка є членом ЄС. Разом з тим, члени ЄС мають право вислати зі своєї території осіб, котрі порушують їхні порядок чи безпеку. Але ці звинувачення мають бути індивідуальні й підтверджені.

За словами Редінґ, не має застосовуватися «колективне покарання». І жоден громадянин ЄС не повинен ставати мішенню через своє етнічне походження.

Проте французька влада відкидає звинувачення у дискримінації. Міністр імміграції Франції Ерік Бессон під час нещодавньої зустрічі з європейськими колегами в Парижі наполягав на тому, що Франція дотримується законів.

«Ми скрупульозно дотримуємося законів ЄС, скрупульозно дотримуємося законів Франції та скрупульозно дотримуємося наших республіканських принципів: твердість і гуманність», – зауважив французький міністр.

Французька влада запевняє, що йдеться не про «депортацію», а про «добровільне переселення», оскільки кожен з переселених отримує компенсацію – 300 євро на дорослу особу і по 100 на дитину. Також Франція звинувачує Румунію і Болгарію, з яких походять майже 150 тисяч ромів, які переселилися до Франції, в тому, що вони роблять недостатньо для того, щоб інтегрувати ромів у їхніх країнах походження. Обидві країни відкидають цю критику.

Комісар ЄС Редінґ наголосила, що в обов'язки держави-члена ЄС входить надання всім своїм громадянам необхідного житла, медичних послуг і можливості працювати. Вона також пригадала, що під час наради в Іспанії влітку цього року, коли йшлося про політику, яка сприятиме кращій інтеграції ромів у суспільство, були присутні лише три міністри із 27 країн-членів ЄС.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG